Betere deal voor consumenten: Goedkopere overschrijvingen in euro's overal in de Unie en eerlijkere valutawissel

De Europese Commissie stelt vandaag voor om grensoverschrijdende betalingen in euro's goedkoper te maken in de hele EU. Volgens de huidige regels maakt het voor de inwoners of ondernemingen uit de eurozone geen verschil of zij transacties in euro's in hun eigen land dan wel in een andere lidstaat van de eurozone verrichten.

Het voorstel van vandaag wil dit voordeel uitbreiden naar de mensen en ondernemingen in landen buiten de eurozone. Alle consumenten en ondernemingen zullen daardoor volledig kunnen profiteren van de voordelen van de eengemaakte markt wanneer zij geld naar het buitenland sturen of er geld opnemen of betalen. Alle grensoverschrijdende betalingen in euro's binnen de EU van buiten de eurozone zullen nu evenveel kosten - een kleine vergoeding of niets - als binnenlandse betalingen in de lokale officiële valuta. Daarnaast stelt de Commissie vandaag voor om te zorgen voor meer transparantie en concurrentie in de valutawisseldiensten wanneer consumenten goederen of diensten kopen in een andere valuta dan hun eigen valuta.

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter bevoegd voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en de Kapitaalmarktenunie: "Met het voorstel van vandaag geven we de burgers en ondernemingen in landen buiten de eurozone dezelfde voorwaarden voor grensoverschrijdende betalingen in euro's als de inwoners van de eurozone. Alle Europeanen zullen grensoverschrijdende overschrijvingen in euro's kunnen verrichten tegen dezelfde kosten als voor een binnenlandse transactie. Het voorstel van vandaag zal ook zorgen voor volledige transparantie van de valutawissel wanneer consumenten met de kaart betalen in een land dat niet dezelfde valuta heeft."

Voor de consumenten en ondernemingen in de eurozone zijn de vergoedingen voor grensoverschrijdende betalingen in euro's al erg laag, dankzij de invoering van de verordening betreffende grensoverschrijdende betalingen in 2001. Volgens de huidige regels maakt het voor de inwoners of ondernemingen uit de eurozone geen verschil of zij transacties in euro's in hun eigen land dan wel in een andere lidstaat van de eurozone verrichten. Het voorstel van vandaag wil dit voordeel uitbreiden naar de mensen en ondernemingen in landen buiten de eurozone wanneer zij naar het buitenland reizen of in het buitenland betalen, door een einde te maken aan de hoge kosten van grensoverschrijdende transacties in euro's binnen de EU.

Het voorstel bepaalt met name dat voor grensoverschrijdende betalingen in euro's dezelfde vergoedingen in rekening moeten worden gebracht als de vergoedingen die in rekening zouden worden gebracht voor gelijkwaardige binnenlandse betalingen in de lokale valuta. De vergoedingen zullen daardoor worden verlaagd tot enkele euro's of zelfs eurocenten. Een grensoverschrijdende overschrijving in euro's (EUR) vanuit Bulgarije zal bijvoorbeeld evenveel kosten als een binnenlandse overschrijving in Bulgaarse levs (BGN). Dit is een grote verandering, omdat de vergoedingen voor een eenvoudige overschrijving in sommige lidstaten buiten de eurozone exorbitant hoog kunnen zijn (tot 24 EUR voor een overschrijving van 10 EUR!). De forse vergoedingen van vandaag zijn een obstakel voor de eengemaakte markt, omdat ze een hindernis vormen voor de grensoverschrijdende activiteiten van huishoudens (kopen van goederen of diensten in een andere valutazone) en ondernemingen, vooral dan voor de kleine en middelgrote ondernemingen. Zo ontstaat een grote kloof tussen de inwoners van de eurozone die profiteren van de eenheidsmunt, en de inwoners buiten de eurozone die alleen in hun eigen land goedkoop transacties kunnen verrichten.

Het voorstel van vandaag zal ook zorgen voor transparantie bij betalingen waarmee verschillende valuta's van de Unie gemoeid zijn. Momenteel zijn consumenten doorgaans niet geïnformeerd over of zich niet bewust van de kosten van een transactie waarmee een valutawissel gemoeid is. Consumenten zullen daarom door dit voorstel volledig moeten worden geïnformeerd over de kosten van een valutawissel voordat zij een dergelijke betaling doen (bijvoorbeeld met hun kaart in het buitenland, hetzij een geldopname aan een geldautomaat hetzij een betaling met de kaart in een verkooppunt, of online). Dit betekent dat zij de kosten van de verschillende opties voor de valutawissel zullen kunnen vergelijken en een weloverwogen keuze zullen kunnen maken. Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten klagen over de praktijken bij dynamische valutawissel - d.w.z. in het buitenland betalen in de eigen valuta - en vragen dat die worden verboden nu is vastgesteld dat die in de meeste bestudeerde gevallen nadelig zijn voor de consument. Door het gebrek aan de nodige informatie om de beste keuze te maken, worden consumenten vaak op oneerlijke wijze naar de duurdere optie voor de valutawissel geleid. De Europese Bankautoriteit zal de taak krijgen de nodige technische reguleringsnormen op te stellen om die grotere transparantie te realiseren.

Het wetgevingsvoorstel zal nu worden ingediend bij het Europees Parlement en de Raad voor aanneming.

Achtergrond

Een belangrijke prioriteit van de Commissie-Juncker is de totstandbrenging een diepere en eerlijkere eengemaakte markt, die vrij verkeer van mensen, diensten, goederen en kapitaal mogelijk maakt in een economie met een jaarlijks bruto binnenlands product van 15 000 miljard EUR. De eengemaakte markt wil ook de consumenten toegang geven tot betere producten tegen lagere prijzen, dankzij grotere concurrentie. De Europese Commissie heeft al heel wat stappen gezet om de Europese consumenten te emanciperen en te beschermen op het gebied van financiële diensten: de richtlijn inzake betaalrekeningen verleent alle inwoners van de EU toegang tot een basisbankrekening; de betalingsdienstenrichtlijn zorgt voor significant meer betalingsbeveiliging; en de door de Commissie voorgestelde verordening inzake een pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) zal leiden tot een grotere keuze op het gebied van sparen voor het pensioen. In maart 2017 publiceerde de Europese Commissie een actieplan met een strategie om de eengemaakte markt van de EU voor financiële diensten voor consumenten te versterken. De Commissie werkt nu aan de eerste twee acties van dit actieplan in verband met transparantie en vergoedingen voor grensoverschrijdende transacties: grensoverschrijdende betalingen zijn van cruciaal belang voor de integratie van de economie van de EU. Ze spelen een belangrijke rol in het samenbrengen van de burgers en ondernemingen van de EU. Beperkingen en buitensporige kosten voor grensoverschrijdende betalingen zijn een belemmering voor de voltooiing van de eengemaakte markt.

Om deze wijzigingen van Verordening 924/2009 voor te bereiden, heeft de Commissie van juli tot oktober 2017 een openbare raadpleging gehouden om de standpunten van belanghebbenden te kennen over de beste manier om de doelstelling van de verlaging van de kosten van grensoverschrijdende betalingen in de EU te bereiken. In antwoord op de openbare raadpleging wezen betalingsdienstgebruikers (consumenten of ondernemingen) allemaal op de hoge kosten die zij betalen voor grensoverschrijdende transacties en op het gebrek aan transparantie van de vergoedingen die hun in rekening worden gebracht. De betalingsdienstaanbieders legden vooral de nadruk op het verschil tussen de betalingen in euro's die volledig automatisch en dus zonder manuele interventie worden verwerkt, en de veel minder efficiënte en dus duurdere verwerking van betalingen in andere valuta's.

Meer informatie

MEMO

Factsheet

Tekst van het voorstel van vandaag

Algemene informatie over grensoverschrijdende betalingen

IP/18/2423

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail