Arib enige kandidaat voor het Tweede Kamervoorzitterschap

dinsdag 28 maart 2017, 10:20

DEN HAAG (PDC) - Hoewel alle Kamerleden zich verkiesbaar konden stellen door voor vanochtend 10.00 een brief te sturen, heeft alleen Khadija Arib (PvdA) zich gemeld voor de functie. Daardoor kan haar het Voorzitterschap niet meer ontgaan. Morgen is, na een debat, de formele verkiezing.

Tijdens het plenair debat mag Khadija Arib haar motivatie nog onderbouwen. Ondervoorzitter Raymond Knops (CDA) zal deze vergadering leiden. Aan het eind zal er nog een stemming plaatsvinden.

Arib schrijft in haar sollicitatiebrief dat ze het als "een grote eer" heeft ervaren om de Tweede Kamer officieel te vertegenwoordigen bij bezoeken en ontvangsten. Daarnaast benadrukt ze dat ze zich heeft ingezet om altijd juiste en volledige informatie aan de Kamer verstrekt wordt en dat de regering in haar ogen te terughoudend was met het leveren van informatie aan het parlement.

Gezien de historische verkiezingsnederlaag van de PvdA, was het niet vanzelfsprekend dat een Voorzitter uit de PvdA fractie zou komen. Vaak is het een grotere fractie die de plaats opeist. Maar Arib heeft sinds haar aantreden veel lof gekregen. Meerdere partijen gaven sinds de verkiezingen te weten dat zij geen kandidaat zouden voorstellen.

Voor 2002 spraken partijen onderling af welke fractie de Voorzitter mocht leveren. Tegenwoordig kunnen alle Kamerleden solliciteren naar deze functie.

Bron: website Tweede Kamer en ANP