De les uit de VS

Donald Trump is gekozen als nieuwe president van de Verenigde Staten. Na de Brexit is dit de tweede keer dat de bevolking in een westerse democratie een flinke schop uitdeelt aan de politieke elite. Een elite die geen idee heeft wat er speelt in het dagelijks leven van gewone mensen en die de baantjes onderling verdeelt.

Die schop is terecht, maar de keuze voor Trump is een gevaarlijke sprong in het diepe. Een keuze voor een knetterrechtse president die de verschillen en tegenstellingen alleen maar zal vergroten. Met lagere belastingen voor de rijken en multinationals en met minder zorg voor mensen die dat zo hard nodig hebben.

Ik ben benieuwd wat er was gebeurd als Bernie Sanders het tot kandidaat voor de Democraten had geschopt. Dan was de strijd tegen de heersende elite gepaard gegaan met een stevig sociaal geluid. Dan had er een keuze gelegen vóór goede zorg, vóór kleinere inkomensverschillen en vóór een samenleving waarin álle mensen gelijke rechten hebben.

Dat is de les uit de VS. De strijd tegen de elite die zich heeft afgekeerd van gewone mensen laat je niet over aan de radicalen op rechts. Wij zijn klaar voor 15 maart.