Aanbesteding serviesgoed voor 140 diplomatieke vestigingen EU leidt tot commotie

zaterdag 25 juli 2015, 23:04
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) -  Vragen van PVV-Europarlementariër Vicky Maeijer over een aanbesteding voor een raamcontract over vervanging en aanschaf van serviesgoed en bestek door de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) hebben tot ophef geleid in het Europees Parlement

De aanbestedingsoproep betreft allereerst eventuele vervanging van serviesgoed en daarnaast benodigdheden voor nieuwe vestigingen in de komende vier jaar. Het maximum bedrag dat daarmee kan zijn gemoeid is drie miljoen euro, maar het is niet de bedoeling dat volledige bedrag te gebruiken. Het porseleinen en kristallen servies (glaswerk) en bestek en edelsmeedwerk is bedoeld voor de 140 diplomatieke vestigingen van de Europese Unie en voor het kantoor van de EDEO.

Maeijer vroeg EU-buitenlandchef Federica Mogherini of Ikea-servies niet goed genoeg is en of zij bereid is om deze "fratsen" met haar "eigen salaris van 24.000 euro belastingvrij per maand" te betalen. Volgens het bureau van het Europees Parlement dat deze vragen behandelt, is de toon van de brief echter beledigend. Vooralsnog weigert de PVV-Europarlementariër gehoor te geven aan het verzoek de vragen aan te passen.

De Europese Dienst voor extern optreden heeft wereldwijd circa 140 vestigingen, van waaruit het de EU-lidstaten ondersteunt in het buitenlands, veiligheids-, handels-, ontwikkelingssamenwerking- en humanitair beleid. De dienst mag de ambassade van de lidstaten niet vervangen, maar alle burgers van EU-landen kunnen hier wel terecht. Landen kunnen wel hun eigen ambassade sluiten in een land, en vervolgens iemand detacheren bij een EDEO-post. 

Bronnen: ANP