Burgers een stem geven: verslag van de Commissie over Europese burgerinitiatieven

In de afgelopen drie jaar hebben naar schatting zes miljoen Europeanen Europese burgerinitiatieven (EBI) gesteund om belangrijke kwesties direct onder de aandacht van Europese beleidsmakers te brengen. De Europese Commissie publiceert vandaag een verslag over de toepassing van dit nieuwe instrument sinds de inwerkingtreding ervan op 1 april 2012.

Uit het feit dat twee burgerinitiatieven het hele proces hebben doorlopen, blijkt dat de verordening tot oprichting van het EBI volledig ten uitvoer is gelegd. In het verslag wordt echter erkend dat het proces nog voor verbetering vatbaar is. Ook wordt een aantal kwesties aan de orde gesteld die belanghebbenden en instellingen verder zouden kunnen bespreken.

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans zei: "Het EBI is een van de bouwstenen voor het versterken van het vertrouwen in de Europese instellingen en het bevorderen van de actieve deelname van burgers aan de EU-beleidsvorming. We moeten op zoek gaan naar innovatieve manieren om het gebruik van het burgerinitiatief te bevorderen en doeltreffender te maken. Dit is een belangrijk instrument, en we moeten ervoor zorgen dat het zijn potentieel volledig kan waarmaken."

Volgens het Verdrag van Lissabon moet de Europese Commissie, wanneer een burgerinitiatief meer dan één miljoen steunbetuigingen (handtekeningen) krijgt op een gebied waarvoor zij wetgevingsvoorstellen mag doen, de kwestie formeel bespreken en een antwoord formuleren in de vorm van een mededeling van de Commissie.

Uit het verslag blijkt dat in de afgelopen drie jaar 51 verzoeken zijn ontvangen om een initiatief te starten. Van deze 51 verzoeken betroffen er 31 gebieden waarvoor de Commissie bevoegd is en deze werden geregistreerd. Tot dusver hebben er drie de kaap van een miljoen handtekeningen bereikt, voor twaalf initiatieven is het einde van de termijn voor het verzamelen van steunbetuigingen bereikt zonder dat de drempel is gehaald, voor drie initiatieven worden momenteel nog steunbetuigingen verzameld, en tien initiatieven zijn door de organisatoren ingetrokken.

Uit alle 28 EU-lidstaten werden steunbetuigingen van burgers ontvangen. Er zijn echter situaties waarin sommige burgers initiatieven niet hebben kunnen steunen als gevolg van uiteenlopende vereisten in de lidstaten. De Commissie voert constructief overleg met de betrokken lidstaten om deze problemen aan te pakken en heeft vandaag maatregelen goedgekeurd om een oplossing te vergemakkelijken.

De creatie van onlinesystemen voor de verzameling van handtekeningen is ook moeilijk gebleken voor de organisatoren en in sommige gevallen heeft dit gevolgen gehad voor de tijd die beschikbaar was om steunbetuigingen te verzamelen. De Commissie heeft voorgesteld om organisatoren tijdelijk hosting aan te bieden en onlangs opdracht gegeven voor een studie naar de ICT-effecten teneinde een duurzame oplossing te vinden.

Achtergrond

Het Europees burgerinitiatief werd ingevoerd bij het Verdrag van Lissabon. De regels en procedures zijn vastgesteld in een verordening van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011. De verordening is met ingang van 1 april 2012 van toepassing geworden. De verordening bepaalt dat de Commissie uiterlijk op 1 april 2015 en vervolgens om de drie jaar een verslag over de toepassing ervan moet indienen.

Meer informatie

EBI-verordening — geconsolideerde versie

EBI-website

Mededeling van de Commissie over het EBI Right2Water

Mededeling van de Commissie over het EBI One of Us

IP/15/4729

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: