Henk Krol als vervanger van Baay tijdelijk terug als Kamerlid

vrijdag 5 september 2014, 16:34

DEN HAAG (PDC) - Henk Krol vervangt tijdelijk Martine Baay in de fractie-50PLUS/Baay. Zij is vanwege ziekte voorlopig niet in staat haar Kamerlidmaatschap uit te oefenen.

Krol verliet vorig jaar de Kamer na berichten dat hij in zijn tijd als hoofdredacteur van Gay Krant niet altijd de pensioenpremies van zijn werknemers had afgedragen. Hij is inmiddels gemeenteraadslid in Eindhoven geworden.

Als eerste op de lijst was Krol de eerste die in aanmerking kwam voor het vervullen van een vacature. Een vervanging geldt voor drie maanden, maar kan daarna worden verlengd.

Het hoofdbestuur heeft in een vergadering op vrijdag 5 september, alles overwegende unaniem een positief advies afgegeven, dat gesteund wordt door Martine Baay en Jan Nagel, Eerste Kamerlid en oprichter van 50PLUS.

Het hoofdbestuur van 50PLUS stelt zich te realiseren dat aan een mogelijk hernieuwde intrede van Henk Krol in de Tweede Kamer bezwaren verbonden zijn. Een positief advies werd afgegeven op grond van de volgende argumenten:

  • Henk Krol is destijds afgetreden zonder enig overleg met het hoofdbestuur. Terecht kan de vraag gesteld worden of dit aftreden noodzakelijk was. 
  • Juist in deze periode van Troonrede, Miljoenennota, herziening van het pensioenstelsel en talrijke onderwerpen die voor de ouderen van belang zijn, dient 50PLUS zo deskundig mogelijk in de Tweede Kamer vertegenwoordigd te zijn. 
  • Dit vereist dat de eenmansfractie vertegenwoordigd wordt door iemand die op deze terreinen is ingewerkt. Een periode van maximaal 16 weken is tekort om een nieuw iemand in te werken. 
  • Het hoogste orgaan van de partij, de Algemene Ledenvergadering, heeft Henk Krol op 29 maart 2014 geplaatst op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen en daarmee aangeven dat Henk Krol voor een functie als volksvertegenwoordiger aan de criteria voldoet.

Bron: website 50PLUS