Eurocritici werken hard aan vormen fractie

woensdag 18 juni 2014, 14:27

DEN HAAG (PDC) - Nigel Farage heeft een bijzondere partner gevonden voor zijn eurocritische fractie in het Europees Parlement. De Italiaan Beppe Grillo, leider van de Vijf Sterren Beweging sluit zich aan bij de EFD-fractie. Dat is een opluchting voor Farage, die op deze manier zijn fractie intact kan houden. Wel is het een opvallende beweging van Grillo, omdat de standpunten van Grillo en Farage over Europa ver uiteen liggen.

Grillo verklaart zijn aansluiting bij de EFD door te wijzen op de uitspraak van Farage dat hij 'herrie [gaat] schoppen in Brussel', iets wat Grillo zelf ook wil bereiken. Daarnaast zijn beide leiders tot elkaar veroordeeld, omdat ze beiden op zoek zijn naar bondgenoten om een fractie te kunnen vormen. Dat is door de samenwerking gelukt.

Geert Wilders en Marine le Pen zijn nog niet zo ver als Farage en Grillo. De samenwerking tussen PVV en Front National mag dan wel rond zijn, om een fractie te vormen zijn er nog partijen uit 5 andere EU-landen nodig. Daarnaast moet het totaal aantal zetels op 25 uitkomen. Een partij die genoemd wordt om de fractie van Wilders en Le Pen gestalte te geven is het Poolse Congres van Nieuw Rechts. Deze extreemrechtse partij is voor Le Pen een welkome aanvulling, maar Wilders lijkt nog niet zeker te zijn van zijn zaak. De leider van Congres van Nieuw Rechts, Janusz Kowin-Mikke, staat bekend als zeer controversieel.

Bron: NRC Handelsblad, Het Parool