De Commissie verheugt zich over de goedkeuring door het Parlement van het nieuwe Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij

De Commissie verheugt zich over de goedkeuring door het Parlement van het nieuwe Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 16 april 2014

De Commissie verheugt zich over de goedkeuring door het Parlement van het nieuwe Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij

Het Europees Parlement heeft vandaag met een overweldigende meerderheid zijn goedkeuring gehecht aan het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). Uit dit Fonds, dat voor 2014-2020 over een budget van 6,5 miljard EUR beschikt, zullen projecten worden gefinancierd waarmee het zopas hervormde gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) ten uitvoer wordt gelegd, en zal aan vissers, viskwekers en kustgemeenschappen financiële steun worden verleend om zich aan de gewijzigde voorschriften aan te passen. Voorts zullen uit het Fonds projecten worden gefinancierd om "blauwe" groei en banen te bevorderen in het kader van het geïntegreerd maritiem beleid van de EU.

Europees commissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, Maria Damanaki, verheugt zich op de goedkeuring: "Ons hervormde visserijbeleid schoeit de Europese visserij voor eens en altijd op een duurzame leest. Dit brengt radicale veranderingen met zich voor onze vissers en voor de hele sector, die onze financiële steun nodig heeft. Wij zullen concrete projecten in de lidstaten cofinancieren om de vissers en de kustgemeenschappen te helpen bij het ontwikkelen van een duurzame sector van eetbare zeeproducten — van het net tot op het bord”.

Financiering van duurzame visserij

Met de hervorming van haar gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) heeft de EU maatregelen genomen tegen overbevissing en het weer in zee gooien van ongewenste vis. Het nieuwe EFMZV zal investerings- en financieringsmogelijkheden aanbieden aan vissers, viskwekers en kustgemeenschappen om bij te dragen tot het verminderen van de impact van de visserij op het mariene milieu en om de visbestanden te herstellen. Van cruciaal belang is dat het Fonds, bijvoorbeeld door de financiering van selectiever vistuig, ook zal helpen om verspillende teruggooipraktijken de wereld uit te helpen — een belangrijk aspect van het nieuwe beleid.

Er zal geen EU-geld worden uitgegeven aan het bouwen van nieuwe vissersvaartuigen of andere initiatieven die de vangstcapaciteit zouden vergroten. De prioriteit is veeleer het helpen van kleinschalige vissers, die zullen profiteren van een hogere steunintensiteit, en van jonge vissers en vissersgezinnen. Het Fonds zal ook viskwekers helpen concurrerender te worden door hen te ondersteunen bij het aanboren van nieuwe markten. Het EFMZV zal dus helpen om voor een stabiel aanbod van duurzame zeeproducten voor consumenten te zorgen, innovatie stimuleren, de gemeenschappen helpen bij het diversifiëren van hun economieën, projecten financieren die leiden tot nieuwe banen, en uiteindelijk de kwaliteit van het leven aan de Europese kusten verbeteren.

Daarnaast zal het Fonds ook de verzameling van gegevens over de visserij financieren waardoor besluiten op duidelijk feitenmateriaal kunnen worden gebaseerd, en de visserijcontroleprogramma’s versterken om te garanderen dat de regels met betrekking tot een verantwoorde en duurzame visserij door iedereen worden toegepast en in acht worden genomen. Het Fonds zal ook steun verlenen voor de geregionaliseerde beleidsvorming in het kader van het nieuwe GVB en alle betrokkenen in de gelegenheid stellen ten volle daaraan deel te nemen.

Stimulering van blauwe groei

Voor het eerst zal het Fonds ook een impuls geven aan het geïntegreerd maritiem beleid door de coördinatie over de grenzen heen en tussen de sectoren onderling te vergemakkelijken. De financiering zal vooral gericht zijn op horizontale initiatieven die aan tal van sectoren ten goede komen, maar niet tot stand kunnen worden gebracht via één sectorgebaseerd beleid of één enkele lidstaat, zoals maritieme ruimtelijke ordening, geïntegreerde maritieme bewaking en mariene kennis.

Volgende stappen

Na de goedkeuring van vandaag in het Europees Parlement wordt het Fonds nu aan de ministers voor Visserij in de Raad voorgelegd om definitief te worden vastgesteld. Zodra dat zal zijn gebeurd, zal het EFMZV in juni van dit jaar in werking kunnen treden.

Het EFMZV zal de projecten cofinancieren in samenhang met de nationale financieringsstromen en elke lidstaat zal een deel van het totale budget krijgen. De lidstaten zullen hun operationele programma's opstellen, waarin zij aangeven hoe zij van plan zijn het toegewezen geld uit te geven en, na goedkeuring van deze programma's door de Commissie, zullen de nationale autoriteiten beslissen welke projecten zij wensen te steunen.

Meer weten?

Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij:

http://ec.europa.eu/fisheries/reform/emff/index_nl.htm

MEMO/14/311