Ruding heeft begrip, Vendrik is kritisch over maatregelen in 2008

dinsdag 8 november 2011, 8:45
Onno Ruding
Bron: NOS-Journaal 7 november 2011 20:00 uur

DEN HAAG ( PDC ) - Oud-minister en oud-bankier Onno Ruding vindt dat de maatregelen in 2008 van het vorige kabinet om de bankensector te steunen zeer verdedigbaar waren. Hij zei dat op de eerste dag van de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie die het kabinetsbeleid tijdens de kredietcrisis onderzoekt.

ING, Aegon en SNS Reaal kregen kapitaalinjecties ter waarde van miljarden euro's en er kwam een garantieregeling van 200 miljard euro op leningen tussen banken onderling. Ook werden risico's op een portefeuille met slechte hypotheken van ING overgenomen. ABN Amro Nederland werd genationaliseerd.

Ruding zei dat met de maatregelen 'groot onheil' was voorkomen en dat het beleid van toen tot nu toe goed uitpakt. Wel meent hij dat waarschuwingen van De Nederlandse Bank (DNB) in 2007 te weinig serieus zijn genomen.

De oud-Kamerleden Frans de Nerée (CDA) en Kees Vendrik (GroenLinks) bleken kritisch te zijn over de informatievoorziening door het kabinet, al hebben beiden er wel begrip voor dat bij een dreigende ondergang van een bank moet worden gehandeld. Het kabinet had wel eerder informatie moeten geven over de kapitaalsinjecties voor ING.

Vendrik vond dat de Kamer vaak voor voldongen feiten werd geplaatst. Aandrang vanuit de Kamer om snellere informatie leidde niet tot verbetering. Hij erkende wel dat het beginsel 'nood breekt wet' vaak van toepassing was.

ABN AMRO-topman Jan Peter Schmittmann stelde dat het kabinet nauwelijks op de hoogte was van de positie van ABN AMRO toen die bank werd genationaliseerd. Daardoor is er volgens hem mogelijk te veel betaald voor de bank. Hij erkende evenwel dat dit 'kennis achteraf' is.

bronnen: ANP, De Volkskrant, Trouw