Winnaars van de Prijs voor de Journalistiek 2011 van het Europese Parlement komen uit Frankrijk, Italië, Finland en Duitsland

Franse, Italiaanse, Finse en Duitse journalisten namen woensdagmorgen de Prijs voor de Journalistiek in ontvangst uit handen van Voorzitter van het Europees Parlement Jerzy Buzek. Voor het vierde jaar op rij ontvingen de winnaars van de vier categorieën geschreven pers, internet, radio en televisie elk €5.000.

Romain Gubert van het Franse weekblad Le Point won met zijn artikel "Het ongelooflijke verhaal van de euro" in de categorie geschreven pers. Het artikel vertelt tot in detail het verhaal van de totstandkoming van de euro, met getuigenissen van enkele van diens 'voorvaderen', zoals Jacques Delors en Christian Noyer. De jury beschreef het artikel als "een uitstekend stuk dat aan alle criteria van goede solide onderzoeksjournalistiek voldoet" en "een fantastisch leermiddel om de euro beter te begrijpen".

Massimiliano Nespola uit Italië is de winnaar in de internetcategorie. Zijn artikel "We weten niet wanneer, maar de Europese grondwet zal komen" verscheen in het online magazine van de Sapienza Universiteit van Rome. De auteur werd geïnspireerd door een conferentie over het boek "Europa 2.0". Volgens de jury beschrijft Nespola de EU vakkundig als instelling-in-wording, die niet alleen economische belangengroepen vertegenwoordigt, maar ook alle Europese burgers.

Televisiejournalist Tero Koskinen van de Finse omroep YLE won de prijs met zijn reportage "Terugkeer van de Roma". Dit TV-verslag over de levensomstandigheden van de Roma-volwassenen en kinderen die in een woonwagenkamp in Helsinki wonen, werpt de vraag op wie er verantwoordelijkheid moet nemen op individueel, lokaal, nationaal en Europees niveau. De jury zwaaide de auteur vooral lof toe, omdat die genoeg ruimte had gelaten voor de lokale invalshoek en de Roma de kans gegeven om voor zichzelf te spreken.    

Steffen Wurzel uit Duitsland won in de categorie radio met het verslag "Vluchtelingen, smokkelaars en hekken", dat door de Duitse omroep SWR werd uitgezonden. "Een briljant stuk journalistiek" was het oordeel van de jury over dit radioverslag dat onderzoek deed naar de zeer actuele vraag hoe de EU omgaat met vluchtelingen aan haar grenzen, met name bij de Grieks-Turkse grens. De auteur interviewde een aantal zeer interessante personen en creëerde een bijna filmische sfeer, aldus de jury. De prijs werd woensdag namens Steffen Wurzel in ontvangst genomen door Mehmet Uksul, de producer van het programma.

EP Voorzitter Jerzy Buzek zei bij het uitreiken van de prijs: "Ik ben me ervan bewust hoe moeilijk het kan zijn om Europa, zijn beleid en zijn besluiten uit te leggen. "Een beter begrip voor de EU bevorderen" is soms moeilijk en ingewikkeld. Maar het is van levensbelang. We zijn met 500 miljoen Europeanen en dit gaat ons allemaal aan".

De uitreikingceremonie werd gevolgd door een panelgesprek over "Niets is onmogelijk: verslaggeving over mensenrechten en internationale conflicten". Het evenement werd bijgewoond door de nationale winnaars uit de EU lidstaten en 60 jonge journalisten, die aan een workshop in het Europees Parlement deelnemen.