GroenLinks en D66: 'Meer macht naar Europa om nieuwe crisis te voorkomen'

donderdag 21 juli 2011, 14:36

DEN HAAG (PDC) -  De Europese Unie moet kunnen ingrijpen in de economie van een lidstaat en zo een mogelijke nieuwe eurocrisis kunnen voorkomen. Dat zeggen Tweede Kamerleden Bruno Braakhuis (GroenLinks) en Wouter Koolmees (D66) tegen Nu.nl.

Volgens de twee is de oprichting van een sterk economisch orgaan de enige manier om te zorgen dat de economieën van de Europese Unie elkaar niet teveel ontlopen. Door zo'n 'Europees ministerie van Financiën' begrotingen van Europese landen te laten beoordelen kan gezorgd worden dat economische maatregelen van één lidstaat niet de concurrentiekracht van de Unie als geheel schaden.

Koolmees stelt dat in Europa in feite al aan dit soort plannen wordt gewerkt, maar dat niemand durft toe te geven dat Europa steeds meer zeggenschap krijgt op economisch gebied.

De PvdA reageert kritisch bij monde van Kamerlid Ronald Plasterk: "Ik vind het te ver gaan dat Europa zou kunnen bepalen hoe wij hier het ontslagrecht, het minimumloon en de pensioenleeftijd regelen." Ook gedoogpartij PVV is een uitgesproken tegenstander van het overdragen van meer bevoegdheden aan Europa.

Bron: Nu.nl