Benoeming Steven Maijoor als voorzitter EU-beurswaakhond uitgesteld

De commissie economische en monetaire Zaken in het Europees Parlement heeft dinsdag geen besluit genomen over de aanbeveling ter benoeming van de kandidaten voor het voorzitterschap van de drie nieuwe Europese toezichthouders. Nederland heeft één kandidaat voor de post van voorzitter van de nieuw op te zetten Europese Beurswaakhond, de huidige directeur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Steven Maijoor.

Voor elk van de drie posten is door de Raad één kandidaat naar voren geschoven. Alle drie werden dinsdag bevraagd in het Europees Parlement. Na afloop is besloten de benoemingen tijdelijk in de ijskast te zetten omdat de Parlementariërs eerst een aantal zaken helder willen hebben.

Zo vroegen velen zich tijdens de hoorzittingen met de drie kandidaten (voor elke functie één) af of de nieuwe organisaties, met de beperkte mensen en middelen die beschikbaar komen, wel voortvarend van start kunnen. Ze ondervroegen de kandidaten ook stevig over hun plannen om onafhankelijkheid van de nationale toezichthouders - een grote zorg van het Parlement - te waarborgen. Ook was er veel kritiek op de selectieprocedure die, zo wordt gevreesd, niet zal leiden tot een cultuuromslag in toezichthoudend Europa.

Voorzitter van de commissie, Sharon BOWLES (ALDE, UK), verwoordde het als volgt: "Wij hebben vanaf het begin aangedrongen op sterke en effectieve toezichthouders. (..) De selectie van de personen die deze organisaties in de beginjaren gaan leiden is essentieel. Zij moeten ervoor zorgen dat deze organisaties zich met autoriteit op het hoogste financiële niveau kunnen doen gelden."

"Jammer genoeg is de selectieprocedure tot nu toe ondermaats. Wij hebben daar verschillende keren over aan de bel getrokken. De beloningsniveaus zijn niet concurrerend met als resultaat te weinig kandidaten. De leeftijdsgrens van zestig jaar is slecht en er is geen evenwicht tussen mannen en vrouwen."

"Dit in ogenschouw nemende, heeft onze commissie besloten om nog geen aanbeveling betreffende deze drie kandidaten te doen. We hebben verder om stevige toezeggingen van de lidstaten en de Europese Commissie gevraagd, zodat het Parlement meer betrokken raakt bij toekomstige selectieprocedures en zijn bezwaren gehoord worden."

Parlementariërs benadrukten tijdens de hoorzittingen dat consumentenbescherming een integraal onderdeel van alle toezichthouders moet worden. Ook hamerden ze erop dat pensioenstelsels en kapitaaleisen hoog op de agenda horen. Ze maken zich vooral zorgen om het voortdurende verwateren van de eisen aan de kapitaalreserves bij pensioenfondsen. Ook wilden ze weten hoe de kandidaten dachten over het verbieden van financiële producten die stabiliteit in gevaar brengen en tot onaanvaardbare risico's voor investeerders kunnen leiden. EP'ers vrezen verder misbruik van vrijwaringclausules. Die clausules maken het voor een land mogelijk om verzoeken van de nieuwe toezichthouders in de wind te slaan als dat tot problemen zou leiden op de nationale begrotingen.