Onderzoeker Bootsma zet vraagtekens bij mogelijkheid vermindering aantal ministers

vrijdag 16 juli 2010, 9:17

Het is zeer de vraag of vermindering van het aantal ministers reëel is. Dat stelt Peter Bootsma, onderzoeker van het Montesquieu Instituut bij de Universiteit Maastricht, in een artikel in dagblad Trouw. Hij denkt dat met slechts acht ministers de verdeling van de ministersposten over vier partijen erg ingewikkeld wordt.

Bootsma wijst er op dat, indien 'Paars-plus'  tot stand zou komen, een verdeling drie VVD-ministers, drie PvdA-ministers en één minister voor zowel GroenLinks als D66 voor de hand ligt. Doordat dan allerlei gecombineerde ministersposten ontstaan (bijvoorbeeld Financiën en Economische Zaken) is het niet waarschijnlijk dat GroenLinks of D66 een post in de sociaaleconomische driehoek krijgen. Zij zullen in dat geval ter compensatie ongetwijfeld een (andere) zware post claimen, waardoor de formatie moeilijker wordt.

Met slechts één minister bestaat bovendien steeds - bij afwezigheid door ziekte of verblijf elders - de kans dat D66 of GroenLinks niet aan de vergadertafel van de ministerraad zijn vertegenwoordigd. Vraag is of die partijen daarmee kunnen instemmen.

bron: Trouw, 15 juli 2010