Nieuwe voedingsmiddelen, nieuwe regels

In een verslag over een voorstel om de EU-wetgeving inzake nieuwe voedingsmiddelen bij de tijd te brengen, verzoekt het Parlement de Europese Commissie om een verbod op het op de markt brengen van voedingsmiddelen afkomstig van gekloonde dieren. Ook willen Europarlementariërs dat voeding geproduceerd met behulp van nanotechnologie eerst aan specifieke tests wordt onderworpen. Ze willen dat het gebruik van proefdiervrije tests en intelligente teststrategieën wordt bevorderd.

Het Commissievoorstel brengt de EU-wetgeving inzake nieuwe voedingsmiddelen bij de tijd en heeft tot doel de procedures voor toelating en het in de handel brengen van nieuwe voedingsmiddelen te vereenvoudigen en centraliseren. Daarbij moeten de menselijke gezondheid en de voedselveiligheid verzekerd blijven. In het verslag van rapporteur Kartika LIOTARD (EVL/NGL, NL) steunen Parlementsleden het Commissievoorstel, maar ze hebben amendementen aangenomen over voedingsmiddelen afkomstig van gekloonde dieren en geproduceerd met behulp van nanotechnologie.

Wat zijn nieuwe voedingsmiddelen?

Nieuwe voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997, toen de eerste wetgeving op dit vlak werd vastgelegd, niet in significante mate in de Gemeenschap voor menselijke voeding zijn gebruikt. Het kan gaan om voeding geproduceerd met nieuwe productieprocessen, zoals nanotechnologie, of voeding met een gebruiksgeschiedenis in een derde land, buiten de EU.

Tot nu toe zijn ruim 20 voedingsmiddelen in de EU toegelaten. Voorbeelden zijn "nonisap" (gemaakt van een Tahitiaanse plant) en producten gemaakt met behulp van nieuwe productieprocessen, zoals "salatrim" (vet met laag caloriegehalte) en DHA-rijke olie (uit algen).

Voeding afkomstig van gekloonde dieren

Parlementsleden willen dat voedingsmiddelen afkomstig van gekloonde dieren of hun jongen van de werkingssfeer van de verordening worden uitgesloten. Ze verzoeken de Commissie om een wetgevingsvoorstel in te dienen voor een verbod op het in de handel brengen van dit soort voedingsmiddelen.

Voeding geproduceerd met behulp van nanotechnologie

Tot er geschikte risicobeoordelingsmethoden bestaan voor het testen van productieprocessen met behulp van nanotechnologie kunnen voedingsmiddelen waarvoor deze productieprocessen gebruikt worden, niet in de communautaire lijst worden opgenomen. Europarlementsleden willen dat de toepassing van proeven zonder dieren en van intelligente-proefstrategieën wordt bevorderd en ze onderstrepen dat proeven op gewervelde dieren voor de slechts als laatste middel mogen worden uitgevoerd.

Wat de verpakking en etikettering betreft, moet elk ingrediënt dat in de vorm van een nanomateriaal in een product is verwerkt, duidelijk in de lijst van ingrediënten worden vermeld. De naam van het ingrediënt moet worden gevolgd door het woord "nano" tussen haakjes.

Ethische en milieueisen

Voor een product op de communautaire lijst van nieuwe voedingsmiddelen mag, moet volgens Parlementsleden waar nodig om het advies van de Europese groep ethiek van de exacte wetenschappen en de nieuwe technologieën en van het Europese Milieuagentschap worden gevraagd.

Procedure: Medebeslissing, eerste lezing / Debat: 24 maart 2009 / Stemming: 25 maart 2009 / Verslag aangenomen met wijzigingen (658-15-11)