VVD wil parlementair bezoek aan Birma

Het is nu tijd om actie te ondernemen

Volgens Europarlementariër Jules Maaten is het de hoogste tijd dat een delegatie van het Europees Parlement een bezoek brengt aan Birma, waar mensenrechten opnieuw op grote schaal geschonden worden. Dat lichtte hij vandaag toe in een toespraak voor het Parlement.

In Birma werden zeer recent door de militaire junta meer dan honderd dissidenten tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. De Birmese komiek Zarganar kreeg 45 jaar cel, en de monnik Ashim Gambira werd tot 63 jaar gevangenisstraf veroordeeld.  Jules Maaten: "Het gaat bergaf met het respect voor mensenrechten in Birma. Het Europese Parlement moet  in een bezoek aan het land het regime zonder omwegen laten weten dat wij de recente veroordelingen ten strengste afkeuren".

Het Birmese regime heeft al jaren te maken met internationale sancties. Met het oog op de Birmese verkiezingen van 2010 vindt Maaten echter dat sancties niet langer voldoende zijn: "Het isolement van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat de junta alle zin voor realiteit heeft verloren. Tegelijkertijd verdient de oppositie alle steun in deze oneerlijke strijd, zeker met het oog op de verkiezingen van 2010".