VVD: Europees Parlement voor Europese vereffening melkquota

Gistermiddag is in de landbouwcommissie van het Europees Parlement gestemd over de zogenaamde 'gezondheidscontrole' (Health Check) van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Daarin is een voor de Nederlandse zuivelsector belangrijke voorstel van VVD-europarlementariër Jan Mulder aangenomen: zolang het Europese melkquotum niet vol gemolken wordt, hoeft de melkveesector in de EU geen superheffing te betalen. Jan Mulder: "Een superheffing is er voor bedoeld om overproductie te beboeten. Echter, het Europese melkquotum wordt niet vol gemolken en de vraag naar zuivel op de wereldmarkt is groot. Van een overproductie is dus absoluut geen sprake en het is daarom onzinnig dat boeren beboet worden."

Grote tegenvaller is dat de landbouwcommissie het Europese melkquotum slechts voor de volgende twee melkjaren (2009/2010 en 2010/2011) wil verruimen met 1%. Het voorstel van Jan Mulder om het Europese melkquotum jaarlijks te verruimen met 3% totdat in 2015 het melkquotumsysteem wordt afgeschaft, heeft het helaas niet gehaald, omdat een meerderheid van de christendemocraten en sociaaldemocraten tegengestemde. De landbouwcommissie wil dat voor 31 december 2010 opnieuw gesproken wordt over een verdere afbouw van het melkquotumsysteem. Jan Mulder: "Twee maal 1% quotumverruiming is voor de Nederlandse melkveesector veel te mager. Op deze manier is er in Nederland geen sprake van een geleidelijke afbouw van het melkquotumsysteem in 2015. Bovendien vind ik het belangrijk dat melkveehouders zekerheid hebben richting 2015. Ik betreur het dan ook dat geen besluit is genomen over een quotumverruiming na 2010."

Verder zijn tijdens de stemming voorstellen van Jan Mulder aangaande versimpeling cross-compliance, administratieve lastendruk, nitraatrichtlijn, bufferstroken en de tijdige uitbetaling van inkomenstoeslagrechten aangenomen.