Europarlementariërs maken eerste rit in Thalys van Brussel naar Straatsburg

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 8 juli 2008.
Auteur: Vanessa Mock

Luister naar een bijdrage van Vanessa Mock (3'05'')

Europese parlementsleden hebben hun eerste rit kunnen maken in hun eigen Europa trein. De Thalys rijdt vanaf deze week een keer in de maand direct van Brussel naar de Franse stad Straatsburg, exclusief voor euro-VIPS.

De nieuwe dienst moet de kritiek doen verstommen over de maandelijkse reiskaravaan van het complete Europese parlement. Europarlementariërs reizen iedere maand af naar de hoofdstad van de Elzas voor een plenaire vergadering. De reiskosten bedragen maar liefst 200 miljoen euro per jaar.

Trein der schande

De media spreken al over ‘de trein der schande' of de ‘gratis geld express', ook al brengt de nieuwe dienst de kosten naar beneden en is het minder belastend voor het milieu. De pers noemt het ‘t nieuwste kostbare speeltje van het Europese Parlement. Journalisten kwamen in groten getale aanstormen om verslag te doen van de eerste rit.

"Ik sta versteld van de ophef", zegt Jori van der Broeke, woordvoerder van het Europees Parlement. "De trein is juist heel goed want nu charteren we een trein in plaats van zes vliegtuigen om heen en terug te reizen. Dat vermindert de uitstoot van CO2 en het is goedkoper. Dus ik begrijp niet waarom de media er schande van spreken."

De groep van meer dan 2000 Europarlementariërs, assistenten en hoge ambtenaren maken iedere maand de tocht naar de Franse Straatsburg voor een vier dagen durende vergadering van het Europees Parlement. Velen doen dat met tegenzin.

"Ik zou veel liever maar 1 standplaats hebben voor het Parlement, niet twee. Maar als we dan toch gedwongen worden om te reizen, dan toch het liefst op een milieuvriendelijke manier", zegt de Nederlandse Europarlementariër Esther de Lange (CDA), want anders zou ze het vliegtuig hebben genomen. Het andere alternatief is een oude intercity die er maar liefst vijf uur over doet om de reis van 357-kilometer af te leggen.

"Het is gewoon niet eerlijk om het een luxe trein te noemen. Het is gewoon een trein zoals er normaliter ook naar Parijs rijdt", zegt Esther de Lange.

Tweede standplaats

Straatsburg werd ooit aangewezen als de tweede standplaats voor het Europarlement in een verdrag dat was opgesteld door de lidstaten van het eerste uur. En het is dus ook aan hun om daar een eind aan te maken en niet aan Europarlementariërs.

Een groot aantal Europarlementariërs steunt het initiatief van de Zweedse minister voor Europese Zaken Cecilia Malmström. Ze heeft meer dan een miljoen handtekeningen verzameld met het doel deze tweede vergaderplek te schrappen.

Mevrouw Malmström, een voormalig lid van het Europees Parlement, zegt dat het een schande is en een verspilling van geld om twee zetels te hebben. En dat het hardwerkende Europarlementariërs belachelijk maakt. Haar initiatief bleef zonder resultaat, vooral dankzij pogingen van de Fransen om de tweede zetel van het Europees Parlement te behouden en er een prestigezaak van te maken.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa