Zetelkwestie Europees Parlement

Europees Parlement, Straatsburg
Bron: Fotograaf: Sophie Semenowicz / PDC

De zetelkwestie gaat over de vestigingsplaats van de Europese instellingen. Met name het roulerend vergaderen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg staat ter discussie vanwege de hoge kosten die dit met zich meebrengt.

Veel parlementsleden hebben zich de afgelopen jaren voorstander verklaard van het hebben van slechts één vestigingsplaats voor het Europees Parlement. Die zetel zou in Brussel moeten zijn, omdat ook de Europese Commissie en de Europese Raad daar vergaderen. Maar om een einde te kunnen maken aan het 'maandelijkse verhuiscircus' is een verdragswijziging nodig, waarmee alle lidstaten unaniem moeten instemmen. Die kans is echter klein: Frankrijk verzet zich namelijk tegen het verlaten van Straatsburg.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Discussie

Op verschillende momenten laait de discussie over de vraag of het verplaatsen naar Straatsburg verstandig en/of nodig is. In de afgelopen jaren gebeurde dit bijvoorbeeld op de volgende momenten:

2.

Verdrag

Het EG-Verdrag bepaalt dat de zetels van de instellingen van de Gemeenschap in onderlinge overeenstemming door de regeringen van de lidstaten worden vastgesteld. Dit gebeurde op de top van Edinburgh (11 en 12 december 1992).

Het resultaat was als volgt:

Over de zetel van andere organen en bureaus is op de Europese Raad in oktober 1993 in Brussel een besluit genomen. Daarbij is voorrang gegeven aan lidstaten waar tot dusver geen instellingen of organen van de Unie gevestigd waren.