Statuut en financiering van de Europese politieke partijen

Het EP steunt het voorstel om de Europese politieke partijen toe te staan campagne-activiteiten voor de Europese verkiezingen van 2009 te financieren. De nieuwe wetgeving zal de financiële stabiliteit van de Europese politieke partijen verbeteren en de oprichting van Europese politieke stichtingen mogelijk maken.

Het Parlement verwelkomt het voorstel om Europese politieke partijen toe te staan hun middelen te gebruiken om campagne-activiteiten voor de Europese verkiezingen te financieren. Een dergelijk gebruik van fondsen is momenteel verboden onder Europees recht. Het EP neemt wel expliciet de bepaling in de verordening op, dat de Europese politieke partijen in geen geval hun uit de Europese begroting ontvangen middelen mogen inzetten voor de financiering van nationale politieke partijen of stichtingen. Evenmin mogen de middelen van politieke partijen op Europees niveau worden aangewend voor het financieren van campagnes voor referenda.

Onder de nieuwe verordening wordt het de politieke partijen toegestaan 25% van hun totale ontvangsten over te dragen naar het volgende jaar. Dit is een uitzondering van het 'geen winst'-beginsel die het de partijen mogelijk moet maken om hun activiteiten beter te plannen. Bovendien wordt toegestaan dat partijen beperkte reserves opbouwen. Verder wordt het mogelijk gemaakt dat de EU tot 85% van de uitgaven van een Europese politieke partij of stichting financiert. Dit plafond ligt momenteel nog op 75%.

De leden bepalen dat de Europese politieke stichtingen de aan hen op Europees niveau toegekende middelen in geen geval voor de financiering van verkiezingscampagnes of referenda mogen gebruiken. Voorts bepalen de leden dat de verordening zal gelden voor subsidies die vanaf het begrotingsjaar 2008 aan Europese politieke partijen worden toegekend. Voor het begrotingsjaar 2008 mogen aanvragen voor de financiering van politieke stichtingen op Europees niveau slechts betrekking hebben op voor vergoeding in aanmerking komende kosten die na 1 september 2008 zijn ontstaan.

Ten slotte wordt bepaald dat het EP op zijn website jaarverslagen zal publiceren met een tabel met de aan elke partij op Europees niveau of aan elke stichting uitgekeerde bedragen, voor elk begrotingsjaar waarvoor subsidies zijn betaald.

In 2006 bedroeg de financiering van Europese politieke partijen uit de begroting van het Europees Parlement € 8.594.000. De financiering wordt als volgt over de verschillende partijen verdeeld: 15% voor gelijke delen en 85% overeenkomstig het ledental in het Europees Parlement van de gelieerde partij.