Akkoord over het budget voor het milieufinancieringsinstrument LIFE+

Het EP stemt in met het op 27 bereikte akkoord met de Raad over het budget voor het milieufinancieringsinstrument van de EU, LIFE+.

Het meest omstreden punt bij de onderhandelingen was het beheer van het LIFE+ budget. In het gemeenschappelijk standpunt van de Raad werd voorgesteld om het beheer van het programma voor 80% te delegeren aan de lidstaten en uit te gaan van een vorm van indirect beheer waarbij de rol van de Commissie beperkt zou blijven tot het goedkeuren van voorstellen van lidstaten. Het EP drong echter aan op een centralere rol voor de Commissie en slaagde erin om een aantal garanties te verkrijgen om te voorkomen dat het door de Raad voorgestelde indirecte beheer zou neerkomen op een "renationalisatie" van het Europees milieubeheer. Projecten zullen nu door de Commissie geselecteerd worden op grond van een lijst van gemeenschappelijke criteria en prioriteiten. Door de lidstaten aangedragen projecten zullen indicatief zijn.

Het budget dat werd voorgesteld in het gemeenschappelijk standpunt is op voorstel van het EP verhoogd met € 40 mln, zodat het totaalbudget voor LIFE+ nu bijna € 1,19 mrd bedraagt. Van dit budget zal, op aandringen van het Parlement, 2% gereserveerd worden voor de uitgaven van de Commissie in lijn met de centrale rol die zij moet krijgen. Het EP heeft ook met succes de besteding van het budget kunnen aanpassen. Vijftien procent van het LIFE+ budget zal besteed worden aan transnationale projecten. De Raad was hier aanvankelijk tegen. Ook heeft het EP bereikt dat ten minste 50% van het LIFE+ budget besteed zal worden aan projecten gericht op het behoud van natuur en biodiversiteit. In zijn gemeenschappelijk standpunt had de Raad daarvoor 40% voorgesteld.

LIFE+ is een nieuw milieufinancieringsinstrument dat bestaande milieuprogramma's, die tot nu toe onder verschillende procedures en financiële regelingen vielen, moet samenbrengen. Onder dit van 2007 tot 2013 lopende programma vallen de meeste acties die momenteel worden beheerd door het DG Milieu van de Commissie, zoals LIFE III, duurzame stadsontwikkeling, het NGO-programma en Forest Focus.