Informateur onderzoekt drie coalitiemogelijkheden

maandag 27 januari 2003, 11:43

Informateur Piet-Hein Donner gaat drie mogelijkheden onderzoeken om tot een meerderheidskabinet te komen. Donner zal kijken naar

  • een CDA-PvdA coalitie
  • een voortzetting van de huidige coalitie CDA, VVD en LPF
  • en ten slotte naar een Paars-3 combinatie (PvdA, VVD en D66).

Op een vandaag gehouden persconferentie meldde Donner dat hij deze eerste verkenning binnen een week verwacht af te ronden.

De informateur gaat allereerst kijken naar de politieke bereidheid van de partijen om een kabinet te vormen. Hierbij zal Donner ook inhoudelijke obstakels aanstippen, zoals de bezuinigingen, maar nog niet in onderhandeling brengen. In deze fase wil hij van de partijen slechts weten of er voldoende vertrouwen is om er onderling uit te komen. Nadat Donner zich in het weekend had ingelezen, ontvangt hij vandaag en morgen de fractievoorzitters.

Donner ziet het niet als een probleem dat hij ook informateur was van het huidige kabinet. De CDA-politicus stelt dat een informateur als taak heeft een proces te begeleiden. Hij is geen partij in de onderhandelingen. Donner noemde het "zelfs een voordeel" dat hij geldt als de architect van het huidige regeerakkoord. "Ik zou mijn nek niet uitsteken als ik zou denken dat het niet zou lukken."

bron: ANP


Meer over