NIPO: CDA nog 2 zetels voorsprong op PvdA

donderdag 16 januari 2003, 9:48

In de woensdagavond gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau NIPO blijft het CDA de grootste partij met 42 zetels, op de hielen gevolgd door de PvdA met 40 zetels.

De partij van Wouter Bos heeft binnen twee weken een stap van ruim 10 zetels voorwaarts genomen in de peilingen. In de voorafgaande maanden kwam de partij steeds rond de 29 zetels uit en enkele dagen geleden voorspelden zowel NIPO (8 jan.) als Interview-NSS (10 jan.) nog 35 zetels voor de PvdA.

De uitslag betekent voor het CDA 1 zetel verlies ten opzichte van het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer, en maar liefst 17 zetels winst voor de PvdA. Met samen 82 zetels zouden CDA en PvdA een kamermeerderheid vormen. Een coalitie van CDA en VVD lijkt steeds minder kansrijk, ondanks de totaal 4 zetels winst voor de VVD, die daarmee op 28 uitkomt.

Volgens NIPO komen de nieuwe PvdA-zetels vooral van kiezers die eerder nog zwevende waren. Maar ook de SP en GroenLinks moeten op de PvdA inleveren; ze komen elk 2 zetels lager uit dan vorige week, op 16 voor de SP (nu 9 in de Kamer) en 6 voor GroenLinks (nu 8).

De LPF en D66 winnen allebei 1 zetel ten opzichte van vorige week en komen uit op elk 6 zetels. Voor beide partijen houdt deze uitslag echter verlies van kamerzetels in; van 1 zetel voor D66 en 20 zetels voor de LPF. Vrij stabiel in de voorspellingen liggen de ChristenUnie met 3 zetels (nu 4 in de Kamer), de SGP met 2 (nu 2) en Leefbaar Nederland met 1 zetel (nu 2).

bron: 2Vandaag/NIPO, 15 januari 2003