Europa Vandaag: ministers van Buitenlandse Zaken met goed gevulde magen de week in

maandag 24 april 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
tractor op akker
Bron: The Council of the European Union

Een EU-actieplan voor Rusland

Vandaag verzamelen de ministers van Buitenlandse Zaken weer in Luxemburg voor een Raad Buitenlandse Zaken. Bovenaan de agenda: de oorlog in Oekraïne. Terwijl het leven na corona in de Europese Unie er weer een beetje 'normaal' uit begint te zien, staat het leven van de Oekraïners nog steeds op zijn kop. Namens Oekraïne sluit dan ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba aan.

De dag wordt afgetrapt met een informeel ontbijt. Vervolgens zullen de ministers het EU-actieplan voor de geopolitieke gevolgen van de Russische aanvalsoorlog bespreken, zoals de spanningen met China en Belarus. Daarna worden ze bijgepraat worden over actuele zaken, zoals de graankwestie die nu speelt rondom Oekraïne. Vrijdag werd er door de EU-ambassadeurs van de lidstaten ook gesproken over een elfde sanctiepakket. Mogelijk zullen ook de ministers hier vandaag nog over spreken. Gesprekken over eten maken hongerig, dus een werklunch kan vandaag natuurlijk ook niet van de agenda ontbreken.


 
Mr. W.B. (Wopke) Hoekstra [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

Hoe is de mensenrechtensituatie in Oezbekistan?

Aansluitend start aan het eind van de middag ook de 17e samenwerkingsraad EU-Oezbekistan. Met goed gevulde magen zullen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken de delegatie van Oezbekistan onder leiding van Bakhtiyor Odilovich Saidov (waarnemend minister van Buitenlandse Zaken) ontmoeten.

Op het programma staan interne en constitutionele hervormingen, justitie & binnenlandse zaken, mensenrechten en problemen met de rechtsstaat. Er wordt daarnaast ook gesproken over handel, economie en investeringen, zoals de toetreding van het land tot de Wereldhandelsorganisatie.

Als derde grootste economie ter wereld speelt de Europese Unie een steeds grotere rol op het wereldtoneel. Naast het onderhouden van goede relaties met grote mogendheden, zijn partnerschappen met landen als Oezbekistan net zo belangrijk. Één van de belangrijkste speerpunten van het Europese buitenlands beleid is mensenrechten. Via onder andere handelsovereenkomsten probeert de EU verbeteringen van de mensenrechtensituatie in partnerlanden af te dwingen.


 
Windenergie

Meer windenergie op de Noordzee?

Vandaag reizen minister-president Mark Rutte en minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie af naar Oostende voor de Noordzeetop. Hoewel de naam doet vermoeden dat de de bijeenkomst al jaren bestaat, organiseren de Belgen vandaag slechts de tweede editie. Dit maakt de lijst aanwezigen niet minder indrukwekkend.

Rutte en Jetten ontmoeten in de haven van Oostende de regeringsleiders en ministers van Energie van Duitsland, Denemarken, Ierland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Luxemburg. De voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen is er ook bij, net als zo’n honderd stakeholders uit de energiesector.

Wat gaan ze nu eigenlijk bespreken? Het doel van de bijeenkomst is het versnellen van de geplande investeringen in windenergie op de Noordzee. Daarnaast hoopt de coalitie van de eerste editie dat zij Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Frankrijk en Luxemburg ook als partners mogen verwelkomen. Als dit lukt, ondertekenen ze vandaag gezamenlijke verklaringen voor de gemeenschappelijke visie voor windenergie en netverbinding op de Noordzee.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

24 april

Raad van de Europese Unie

Raad Buitenlandse Zaken

24 april

Raad van de Europese Unie

Samenwerkingsraad EU-Oezbekistan

24 april

Europese Commissie & kabinet

Mark Rutte, Rob Jetten en Ursula Von der Leyen aanwezig bij Noordzeetop