Europa Vandaag: De EP-Commissie LIBE onderzoekt migratie tijdens een werkbezoek aan Utrecht en Ter Apel

woensdag 22 februari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vluchtelingen
Bron: Flickr / jtstewart

De EP-Commissie LIBE onderzoekt migratie tijdens een werkbezoek aan Utrecht en Ter Apel

Europarlementariërs uit de Commissie burgelijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) zijn vandaag op werkbezoek in Nederland. Na een bezoek te hebben gebracht aan Brussel en Calais op maandag en dinsdag, reist een delegatie vandaag af naar Utrecht en Ter Apel. Bij het vallen van die plaatsnaam wordt ook meteen de reden van het bezoek duidelijk.

De Europarlementariërs zullen met Eric van den Burg in gesprek gaan, de staatssecretaris van Asiel en Migratie, maar ook met andere betrokken organisaties die zich inzetten voor de vluchtelingenopvang in Nederland. De aanpak van de vluchtelingencrisis in Nederland baart velen grote zorgen toen bleek dat vluchtelingen buiten sliepen afgelopen zomer en najaar. De onmenselijke omstandigheden zullen ongetwijfeld ook LIBE ter ore zijn gekomen. De precieze agenda van de Europarlementariërs is echter nog onduidelijk.


Olieplatform
Bron: mikebaird

Worden Timmermans en Shell dikke vrienden?

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft vandaag een afspraak op de planning staan met de CEO van Shell, M. Wael Sawan. Die twee hebben veel met elkaar te bespreken. Timmermans heeft namelijk de Green Deal in zijn portefeuille en heeft Shell nodig aan zijn zijde als grote hoofdrolspeler in de energietransitie. Investeringen in schonere energie zullen vooral impact hebben als Shell het goede voorbeeld geeft.

Begin februari bleek dat Shell in 2022 een recordwinst behaalde van 38,4 miljard euro. In dat jaar was Shell ook voor het eerst volledig Brits op papier en nam Wael Sawan de functie als hoogste bestuurder over van Ben van Beurden, de voormalige Nederlandse CEO. Wie weet wil Timmermans de nieuwe CEO beter leren kennen, misschien is hij nieuwsgierig naar wat Shell allemaal van plan is met de winst óf wellicht heeft Sawan iets nodig van de Commissie. Alle drie de opties lijken plausibel.


 
Euromunten

Weten we eigenlijk wel wat de 'digitale euro' inhoudt?

De centrale bankiers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben vandaag een bijeenkomst in het Finse Inari. Hoog in het noorden zal het gaan over hét project dat voor meer stabiliteit van het financiële systeem moet gaan zorgen: de digitale euro. Het debat gaat voornamelijk over de bekendheid en informatieverstrekking over het project, want voor velen is het onduidelijk wat er precies bedoeld wordt met de digitale euro. Volgens de bankiers van de ECO associaties met bitcoin en privacyschending zijn namelijk niet aan de orde.

Wat is de digitale euro dan wel? Kort samengevat een aanvulling op bestaande digitale betaalsystemen. Omdat we steeds minder vaak met contant geld betalen onderzoeken centrale banken de mogelijkheid om een digitale betaalwijze te ontwikkelen die dezelfde kenmerken heeft als contant geld. Online bankieren kan nu enkel via commerciële banken (private bedrijven) wat in geval van een economische crisis voor veel onzekerheid zou kunnen zorgen. De ECB wil met een digitale euro dan een back-up betaalsysteem kunnen aanbieden. De Nederlandse regering steunt het project en wil graag betrokken worden in de vormgeving van de digitale euro. Minister Kaag blijft het echter wel belangrijk vinden dat contant geld ook toegankelijk blijft en dat de digitale euro, als het allemaal doorgaat, in fases wordt geïmplementeerd.


En verder...

Zal het College van Commissarissen vandaag debatteren over het concurrentievermogen van de EU tijdens hun wekelijke vergadering. Met de komst van de Amerikaanse Inflation Reduction Act is de Commissie nu op zoek naar manieren waarop de Unie duurzame bedrijven kan ondersteunen om concurrerend te blijven.

De Nederlandse ambassadeur in Zweden spreekt vandaag met de Tweede Kamercommissie Europese Zaken ter attentie van het Zweeds voorzitterschap.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

22 februari

Europees Parlement

Commissie LIBE in Utrecht en Ter Apel

22 februari

Europese Commissie

Timmermans ontmoet Wael Sawan, CEO van Shell

22 februari

Europese Centrale Bank

Bijeenkomst in Finland

22 februari

Europese Commissie

College van Commissarissen

22 februari

Tweede Kamer

Zweedse ambassadeur in gesprek met TK-Commissie EUZA