Europa Vandaag: de koppen bij elkaar op de COP27 én de Eurogroep

maandag 7 november 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

De koppen bij elkaar op de COP27

Gisteren is de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh dan eindelijk van start gegaan. De komende tien dagen zullen wereldleiders in de badplaats met elkaar in gesprek gaan over de gevolgen van klimaatverandering en evalueren ze hoe het ervoor staat met de implementatie van de afspraken die in 2021 in Glasgow zijn gemaakt.

Gisteren en vandaag trapt de conferentie af met de World Leaders' Summit waarbij Ursula von der Leyen de Europese Commissie zal vertegenwoordigen. Later deze week zal Frans Timmermans de onderhandelingen namens de EU leiden.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is er ook bij in Egypte en leidt de delegatie van het Europees Parlement bij de top. Het Europees Parlement wil dat de EU tijdens de top inzet op het instellen van een VN-programma voor het herstel van klimaatschade in ontwikkelingslanden.


 
Bijeenkomst Eurogroup
Bron: The Council of the European Union

Italiaanse prioriteiten onder de loep

De ministers van Financiën van de landen uit de eurozone komen vandaag bijeen in Brussel. Ze gaan hier onder andere in gesprek over de gevolgen van de hoge energieprijzen en de nationale maatregelen die zijn genomen om de gevolgen voor kwetsbare huishoudens en bedrijven hiervan te beperken.

Ook sluit de nieuwe Italiaanse minister van Economische Zaken en Financiën Giancarlo Giorgetti voor het eerst aan bij de Eurogroep bijeenkomst. Hij zal hier de beleids­prioriteiten van de nieuwe Italiaanse regering presenteren.


En verder...

De Bulgaarse Eurocommissaris Mariya Gabriel voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd heeft een videoconferentie met Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

7 november 2022

Verenigde Naties

Klimaatconferentie Sharm-el-Sheikh

7 november 2022

Eurogroep

O.a. verzachten impact energieprijzen en beleidsprioriteiten Italiaanse regering

7 november 2022

Europese Commissie

Eurocommissaris Mariya Gabriel heeft een videoconferentie met minister Dennis Wiersma