Europa Vandaag: ministers gaan met volle energie aan de bak

dinsdag 11 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Gaspijplijn

Informele energietop met zware thema's

In het monumentale concertgebouw van Praag begint vandaag de tweedaagse bijeenkomst van de ministers voor energie. De eerste dag is er een informeel programma, maar de gespreksonderwerpen zullen allesbehalve luchtig zijn. De energiekosten en -voorziening zijn het gesprek van de dag. Met vragen zoals 'houden we het de komende winter wel warm?' zal deze eerste dag van de informele bijeenkomst alleen maar in naam informeel zijn.

Het 'echte' programma begint pas woensdag. Hier zullen de ministers in verschillende discussieblokken in gesprek gaan over de grote thema's: de rol van waterstof in de energietransitie, voorbereiding op de aanstaande winter, en een mogelijke hervorming van de energiemarkt. Na het toch wat teleurstellende resultaat van de informele Europese top van vrijdag staat voor buitenaf één vraag centraal: komen de ministers hier wel nader tot elkaar over de aanpak van de energiecrisis?


 
Mr. W.B. (Wopke) Hoekstra [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

Tijd voor mensenrechten?

Hoe staat het er voor met de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM)? Misschien niet een vraag die mensen zich dagelijks stellen, maar Tweede Kamerleden krijgen hier vandaag uitleg over. Minister Wopke Hoekstra zal in een technische briefing de Kamerleden bijpraten over dit proces dat sinds 2014 aanzienlijke vertraging heeft opgelopen. In dat jaar oordeelde het Hof van Justitie van de EU namelijk dat het verdrag op meerdere punten onverenigbaar is met het Unierecht.

Het antwoord op de vraag hoe het er nou voor staat blijft minister Hoekstra buitenstaanders nog wel schuldig: de technische briefing zal besloten zijn, vanwege de lopende onderhandelingen over de toetreding tussen de EU en de Raad van Europa.


En verder...

Frans Timmermans houdt een speech bij de bijeenkomst van Europese Cementvereniging met de passende titel 'Cementing Europe's Future'.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

11 oktober

Raad van de EU (Energie)

Informele bijeenkomst van de ministers van Energie

11 oktober

Tweede Kamer (commissie Europese Zaken)

Technische briefing over de toetreding van de EU tot de EVRM

11 oktober

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans houdt een speech bij de Europese Cementvereniging