Europa Vandaag: uitbreiding Schengen en Macrons moment?

woensdag 5 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Bord: grenscontrole © Europese Unie

Meer landen onder Schengen brengen

De derde dag van de plenaire week van het Europees Parlement belooft een drukke te worden. Zo bespreken de Europarlementariërs de Russische escalatie van de oorlog in Oekraïne, wordt er gedebatteerd over de Europese reactie op de energieprijzen en zullen de toetredingen van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied de revu passeren. Zorgen over corruptie en het behoud van de rechtsstaat hebben lang roet in het eten van de beide Balkanlanden gegooid, maar het tij lijkt gekeerd sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.


Tweede Kamer verhuizing interruptiemicrofoon
Bron: © Tweede Kamer

Wat vindt de Tweede Kamer van het paradepaardje van Macron?

Woensdagmiddag vindt er in de Tweede Kamer een plenaire vergadering plaats waarin wordt gesproken over de informele Europese Raad van vrijdag, maar er wordt ook aandacht besteed aan de nieuwe Europese Politieke Gemeenschap, die donderdag voor het eerst bijeenkomt. Dit platform, uit de koker van de Franse president Macron, bestaat uit 44 landen, waarvan er 17 géén lid zijn van de EU. Rutte noemde het idee in mei 'interessant', maar wat vindt de Kamer?


En verder...

Zal ook Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen aanschuiven bij de plenaire vergadering van het Europees Parlement over de Russische escalatie in Oekraïne.


Europa in een oogopslag

 

Datum & Tijd

Organisatie

Agenda

5 oktober

Europees Parlement

Plenaire vergadering over o.a. Russische escalatie in Oekraïne, reactie op energieprijzen en toetreding Bulgarije en Roemenië tot Schengen

5 oktober

Tweede Kamer

Plenaire vergadering over Europese Politieke Gemeenschap en de komende informele Europese Raad