Europa Vandaag: de strijd over de digitale toekomst van Europa zet zich voort

woensdag 30 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Google website met vergrootglas

Wint Europa de strijd van de grote techreuzen?

Eurocommissaris Margrethe Vestager gaat vandaag in gesprek met Sundar Pichai, CEO van Google en Alphabet en Lina Khan, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Trade Commission. Vorige week bereikten het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord over de wijziging van de Digital Market Act, waarmee Europa de strijd aangaat met de techreuzen.

Het gesprek tussen de techbedrijven en de eurocommissaris, die hiervoor verantwoordelijk is, komt dus niet als een verassing. De wijziging heeft namelijk grote gevolgen voor de grote Amerikaanse techbedrijven, die door de wetgeving minder macht op de digitale dienstenmarkt zouden moeten krijgen.


 

Nog meer technologie: de digitale euro

Ondertussen gaat de Commissie van Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement in gesprek met Fabio Panette, lid van het bestuur van de Europese Centrale Bank. In tegenstelling tot het gesprek van Margrethe Vestager met de techbedrijven zullen hierbij de neuzen hierbij wel dezelfde kant op staan. Zij wisselen namelijk hun ideeen uit over de digitale euro.

Ondanks dat het plan nog in de kinderschoenen staat, zijn de ambities groot. Deze elektrische vorm van geld moet de efficientie van een digitaal betaalinstrument koppelen aan de veiligheid van centralebankgeld. Burgers zouden hiermee bijvoorbeeld minder risico lopen dan bij commerciële banken, die in tegenstelling tot centrale banken om kunnen vallen. Hierbij moet ook, zoals het in het digitale tijdperk betaamt, de bescherming van privacy centraal staan.


En verder...

In de Tweede Kamer is een technische briefing over EU-uitbreiding en rechtsstatelijkheid in de vaste commissie voor Europese Zaken.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

30 maart

Europese Commissie

Eurocommissaris Margrethe Vestager in gesprek met Sundar Pichai en Lina Khan

30 maart, 14:30

Tweede Kamer (vaste commissie Europese Zaken)

Technische briefing EU-uitbreiding en rechtsstatelijkheid

30 maart, 16:30

Europees Parlement (commissie ECON)

Gesprek met Fabio Panetta (ECB) over digitale euro