Europa Vandaag: De veiligheidssituatie in Europa en de rol van de EU op het wereldtoneel

woensdag 9 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Charles Michel, Kaja Kallas
Bron: The Council of the European Union

Estse premier in het EP

De plenaire vergadering van het Europees Parlement gaat verder met een debat over de rol van de EU in een veranderende wereld en de veiligheidssituatie van Europa naar aanleiding van de Russische agressie en de invasie van Oekraïne. Waar de EU eerder vooral een economische wereldmacht was, vraagt de huidige situatie ook om een grotere geopolitieke rol voor het Europese samenwerkingsverband. Bij dit debat zal de premier van Estland, Kaja Kallas, aansluiten en ongetwijfeld haar zorgen uitspreken over de dreiging van de grote Russische buur van de Baltische staat.


 
Schermen met data
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Stemmen, stemmen en nog eens stemmen

In Straatsburg wordt deze week niet alleen gedebatteerd, de europarlementariërs kunnen er ook verschillende keren hun stem uit brengen. Zo staan er onder meer stemmingen op het programma over de rechtsstaat en de gevolgen van het arrest van het Europees Hof van Justitie, de coronapandemie, het onderzoeken van het gebruik van Pegasus spyware en buitenlandse inmenging in democratische processen. Kortom, keuze genoeg.


 
Didier Reynders
Bron: European Commission

Wil commissie VWS het coronapaspoort verlengen?

Ook in Den Haag staat corona opnieuw op de agenda wanneer de Tweede Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport debatteert over het EU-voorstel tot verlenging van het gebruik van het coronapaspoort. Na de laatste ronde versoepelingen en het intrekken van 2G lijkt de coronapas in ons land op zijn retour te zijn, maar in Brussel denken ze daar iets anders over. Onlangs maakte de Europese Commissie de wens bekend om het bewijs tot juni 2023 te blijven gebruiken voor reizen binnen de Unie. Tijdens dit debat zal duidelijker worden of de Nederlandse politici die wens delen.


En verder...

Dag 2 van de informele bijeenkomst van de ministers van Telecommunicatie in Nevers, Frankrijk.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 maart

Europees Parlement

Plenaire vergadering

9 maart

Tweede Kamer

Commissiedebat VWS over verlenging coronapaspoort

8-9 maart

Raad van de EU

Informele bijeenkomst ministers van Telecommunicatie