Europa Vandaag: Oekraïne, gas, en milieu in de Raad

maandag 21 februari 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Raad Algemene Zaken
Bron: The Council of the European Union

Week wederom van start met Oekraïne

De week begint met het onderwerp dat ook vorige week in de schijnwerpers stond: Oekraïne. De Raad Buitenlandse Zaken bespreekt namelijk de Europese veiligheidssituatie, en vooral de situatie in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland. De ministers spreken hier ook informeel over met hun Oekraïnse collega.

Ook bereiden de ministers een ontmoeting met ministers van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten voor. Vanwege de verslechterde relatie met Rusland wil de EU namelijk de afhankelijkheid van Russische energie verminderen. De Golfstaten zijn belangrijke exporteurs van vloeibaar aardgas en olie, en zouden dit gat kunnen vullen. Zo heeft de Europese Commissie de laatste weken gesproken met Qatar om leveringen aan de EU te vergroten.


 
Bomen
Bron: Europees Parlement

Milieu in de Raad Landbouw en Visserij

Een heel ander thema staat diezelfde dag centraal in de raadsformatie Landbouw en Visserij: milieu. Zo bespreken de ministers van Landbouw hoe er voor meer samenhang tussen het landbouw- en het handelsbeleid kan worden gezorgd, om beter bij te dragen aan de doelstellingen van de Green Deal. Ook debatteren de ministers over het voorstel van de Europese Commissie voor een verordening inzake ontbossingsvrije producten. Deze nieuwe wetgeving moet de ontbossing verminderen die wordt veroorzaakt door de productie van grondstoffen (zoals hout en soja) die de EU uit andere landen invoert.


En verder...

De ministers van Vervoer bespreken in het Franse Le Bourget vandaag en morgen de ontwikkelingen in de transportsector in een informele bijeenkomst met Eurocommissaris voor Vervoer Adina Vălean.

In de marge van de Raadsvergaderingen hebben Eurocommissaris Frans Timmermans en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten een één-op-één-gesprek.

De EP-Commissie regionale ontwikkeling stuurt een missie naar Limburg om te inspecteren hoe het er nu in dat gebied voorstaat na de overstromingen afgelopen zomer.


Europa in een oogopslag