ChristenUnie-bewindslieden kabinet-Rutte IV

Aan de hand van gegevens uit het eigen biografisch archief stelde PDC voor het nieuwe kabinet-Rutte IV de man/vrouw-verhouding, leeftijdsverdeling, migratie-achtergrond, opleidingsniveau, maatschappelijke achtergrond en woonprovincie vast. Bij de bewindslieden is biografische informatie beschikbaar en het is per partij mogelijk om analyses te bekijken.

De analyse toont de samenstelling van het kabinet bij zijn aantreden in 2022. Latere verschuivingen in het kabinet worden niet meegenomen in de analyse.

Behalve de verdeling man/vrouw (10 vrouwelijke ministers en 4 vrouwelijke staatssecretarissen) valt op dat het beeld nauwelijks afwijkt van eerdere kabinetten. Dat wil zeggen dat er veel bewindslieden zijn met Haagse ervaring, van wie sommigen terugkeren in de landelijke politiek.

Verder is het aantal 'echte' buitenstaanders, dat wil zeggen bewindslieden zonder politiek-bestuurlijke ervaring, gering. Naast twee wetenschappers gaat het om een zorgbestuurder. Uit de provinciale en gemeentelijke politiek komen twee ministers en twee staatssecretarissen. Onder hen zijn echter ook oud-wethouders van Amsterdam (Van der Burg) en Rotterdam (Van Huffelen). Van de staatssecretarissen heeft alleen Gunay Uslu geen politiek-bestuurlijke achtergrond.

De beoogde samenstelling van het nieuwe kabinet werd op 2 januari 2022 bekend gemaakt; de beëdiging vond plaats op 10 januari.

 

alle partijen | VVD | D66 | CDA | ChristenUnie

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Bewindslieden

De ChristenUnie levert 2 ministers en 1 staatssecretaris.

Klik op de naam van een bewindspersoon om de door parlement.com verzamelde biografische gegevens te bekijken.

fotonaamleeftijdwoonplaatsfunctie
H. (Henk) Staghouwer [Bron: Rijksoverheid.nl]H. (Henk) Staghouwer62Briltil (Gr.)Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Drs. C.J. (Carola) Schouten [Bron: Rijksoverheid.nl]C.J. (Carola) Schouten46RotterdamMinister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
M. (Maarten) van Ooijen MAM. (Maarten) van Ooijen34UtrechtStaats­secretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

2.

Analyses

geslacht#%grafiek aantal
3
m267
 
v133
 

leeftijds­categorie#%grafiek aantal
3
18-34133
 
35-49133
 
50-64133
 

niet-westerse migratie-achtergrond#%grafiek aantal
3
(geen of niet bekend)
3100
 

opleidings­niveau#%grafiek aantal
3
academisch267
 
middelbaar133
 

sector waarin ervaring werd opgedaan#%grafiek aantal
3
bestuur267
 
politiek267
 
bedrijfsleven
267
 
raad/Staten
133
 

woonprovincie#%grafiek aantal
3
Zuid-Holland (Z.H.)
133
 
Utrecht (Utr.)
133
 
Groningen (Gr.)
133
 

alle partijen | VVD | D66 | CDA | ChristenUnie