M. (Maarten) van Ooijen MA

foto M. (Maarten) van Ooijen MA
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksoverheid.nl / Martijn Beekman

Maarten van Ooijen (1990) is sinds 10 januari 2022 staatssecretaris voor Jeugd en Preventie (VWS) in het kabinet-Rutte IV. Hij was sinds juni 2021 namens de ChristenUnie wethouder in Utrecht. Eerder was hij voorzitter van PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie.

ChristenUnie
in de periode 2022-heden: staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
(Maarten)

geboorteplaats en -datum
's-Hertogenbosch, 1 mei 1990

2.

Partij/stroming

partij(en)
ChristenUnie

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • lid gemeenteraad van Utrecht, van maart 2014 tot maart 2018
  • adviseur "Lysias Consulting Group" te Amersfoort, van 2015 tot 2018
  • wethouder (voor maatschappelijke ondersteuning, welzijn, asiel en integratie, en sport) van Utrecht, van juni 2021 tot 10 januari 2022
  • staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (belast met preventie en jeugd), vanaf 10 januari 2022

takenpakket (bewindspersoon)
  • Is als staatssecretaris belast met 1. Oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers, 2. WMO en mantelzorg, 3. Maatschappelijke opvang en beschermd wonen, 4. Preventie, 5. Gezondheidsbevordering (leefstijl), 6. VWS-domein voor BES-eilanden, 7. Jeugdbeleid, Jeugdwet en Jeugdgezondheidszorg en 8. GGD in gemeentelijk domein

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige (2/4)
  • voorzitter sociale zaken, Forum voor Eurocities
  • trekker visieteam Pionierskerk "De Haven"

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig) (3/4)
  • Stelde in 2023 samen met minister Helder gelden aan gemeenten ter beschikking ter uitvoering van het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord). Dit door gemeenten, ministerie, zorgverzekeraars en gezondheidsdiensten gesloten akkoord richt zich op het bevorderen van fysieke en mentale gezondheid. Doelen zijn onder meer het terugdringen van gezondheidsachterstanden, een tot bewegen uitnodigde leefomgeving, bevorderen van een gezonde leefstijl en vitaal ouder worden.
  • Nam in 2024 maatregelen om vertrouwen in vaccinaties te herstellen. Zo wordt de wijkgerichte aanpak versterkt en gaat de zogenoemde Twijfeltelefoon van ErasmusMC ook informatie geven over het rijksvaccincatieprogramma
  • Diende in 2024 het wetsvoorstel 'Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg' in

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.