Drs. C.J. (Carola) Schouten

foto Drs. C.J. (Carola) Schoutenvergrootglas

Carola Schouten (1977) is sinds 26 oktober 2017 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president in het kabinet-Rutte III . Van 18 mei 2011 tot 26 oktober 2017 was zij Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Eerder was zij medewerkster financiën en sociale zaken van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie . Mevrouw Schouten groeide op in Giessen in het Land van Heusden en Altena. In de Tweede Kamer hield zij zich met name bezig met financieel-economische aangelegenheden, Europese zaken, sociale zaken, werkgelegenheid en pensioenen en wonen. Zij leidde in 2015-2016 het onderzoek naar het mogelijke lek in de commissie-stiekem.

ChristenUnie
in de periode 2011-heden: lid Tweede Kamer, minister

Voornamen (roepnaam)

Cornelia Johanna (Carola)

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Hertogenbosch, 6 oktober 1977

levensbeschouwing
Vrijgemaakt Gereformeerd

Partij/stroming

partij(en)
ChristenUnie

Hoofdfuncties/beroepen

  • beleidsmedewerker werk en inkomen, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van 2000 tot november 2006
  • senior beleidsmedewerker financiën, ChristenUnie-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van november 2006 tot mei 2011 (eerder tevens sociale zaken en werkgelegenheid)
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 18 mei 2011 tot 26 oktober 2017
  • minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en (derde) viceminister-president, vanaf 26 oktober 2017

Activiteiten

als parlementariër
  • Nam in 2011-2012 van Ed Anker de medeverdediging over van een door PvdA ingediend en later mede door het CDA verdedigd initiatiefwetsvoorstel over het opheffen van de strafrechtelijke immuniteit van publiekrechtelijke personen. Hierdoor moeten ook de overheid en ambtenaren strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor overtreding van wet- en regelgeving. De verdediging werd in 2012 overgenomen door Gert-Jan Segers. (30.538 )
  • Diende in 2015 een initiatiefwetsvoorstel in over bevordering van de doorstroming van jongeren naar een huurwoning door invoering van een jongerenhuurcontract met een termijn van vijf jaar. Het wetsvoorstel werd in 2016 aangenomnen door de Eerste Kamer. (34.156 )
  • Diende in 2016 samen met Pieter Heerma (CDA) een initiatiefwetsvoorstel in over de mogelijkheid een breed wettelijke moratorium in te stellen in het kader van schuldhulpverlening (34.450 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
Haar ouders hadden een melkveehouderij. Haar vader verongelukte in 1987 op 46-jarige leeftijd. Carola was toen 9 jaar.

woonplaats
Rotterdam

Publicaties/bronnen

literatuur/documentatie
  • Axel Veldhuijzen, "'Ongehuwde moeder bij de ChristenUnie? Ja, dat kan'", AD, 21 december 2011
  • Arjan Visser, "Nooit weggaan zonder een kus", Trouw (rubriek 'De tien geboden'), 1 februari 2014
  • Philip de Witt Wijnen, "Grote kans dat zij straks minister wordt", NRC Handelsblad, 3 juli 2017

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.