Democratie op Donderdag: Een maximum van €7500 voor giften aan politieke partijen?

donderdag 17 juni 2021, 16:32

DEN HAAG (PDC) - Elke donderdag lanceert PDC op Twitter een poll over een actueel politiek onderwerp. Aan de hand van twee antwoordmogelijkheden kan je daarbij je mening geven over een stelling of vraag. De resultaten van de vorige poll én de nieuwe poll worden elke donderdag op Parlement.com gepubliceerd.

Nieuwe poll

Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 ontvingen verschillende politieke partijen grote bedragen van personen en organisaties voor hun campagnes. Zo kreeg D66 een donatie van 1 miljoen en werd de Partij voor de Dieren verblijd met een gift van 3,5 ton. Afgelopen week werd duidelijk dat het CDA gedurende deze periode ook een miljoenengift voor de campagnekas had gekregen.

Deze gebeurtenissen, die steeds meer beginnen te lijken op campagnepraktijken uit de Amerikaanse verkiezingen, roepen vragen op over mogelijke politieke inmenging en financieële ongelijkheid tussen partijen. Daarom deze week de volgende stelling:

Is het tijd om een maximum van €7500 in te voeren voor giften?

Vorige poll

Zo nu en dan teisteren integriteitskwesties het Binnenhof. Afgelopen week was er bijvoorbeeld ophef over een Tweet van Geert Wilders waarin hij zei dat de meeste journalisten Tuig van de richel zijn. Hij kreeg daarin bijval van Thierry Baudet, andere Kamerleden eisten juist dat Wilders deze woorden terugnam.

Het komt vaker voor dat Kamerleden zich uitlaten via social media op een manier die de integriteit van de Tweede Kamer als orgaan niet per se ten goede komt. Daarom vorige week de stelling:

Moet de Tweede Kamervoorzitter zich kunnen uitspreken tegen uitlatingen van politici op Twitter?

Een meerderheid van 55,6% van de stemmers vindt dat de Tweede Kamervoorzitter zich hierover zou moeten kunnen uitspreken.