75 jaar Verenigde Naties: 'Het moment voor hervormingen'

Eind oktober bestaan de Verenigde Naties (VN) 75 jaar. Het is dus geen jeugdige organisatie meer. Echter vinden Alanna O’Malley en Joris Larik dat het 75 jarig bestaan geen reden is om nu achterover te leunen. De VN moet zich juist blijven vernieuwen.

Alanna O’Malley, bijzonder hoogleraar United Nations Studies in Peace and Justice aan het Institute of Security and Global Affairs en Joris Larik, Universitair docent bij het Leiden University College (LUC), vinden dat het nu meer dan ooit tijd is voor de VN om met de tijd mee te gaan. ‘De 75ste verjaardag vindt plaats tijdens de coronacrisis, volgens secretaris-generaal António Guterres ‘de uitdagendste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’. Nu is het moment om hervormingen van de VN te ontwikkelen en de politieke wil te mobiliseren om de organisatie in staat te stellen niet alleen pandemieën, maar ook andere mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering aan te pakken’.

Jongeren

Volgens O’Malley en Larik spelen jongeren in het vernieuwingsproces van de VN een cruciale rol. ‘Zij (jongeren) staan niet alleen te wachten om de VN (en die mondiale uitdagingen) te erven, maar leveren ideeën aan, activeren maatschappelijke krachten en beïnvloeden de publieke opinie’. Bij de UN75 Dialogue in het Vredespaleis op 24 oktober jl., presenteerden jongeren van scholen en universiteiten uit heel Nederland hun visie voor de komende 75 jaar van de VN. Bij deze presentatie waren onder meer minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en de president van het Internationaal Gerechtshof aanwezig.

Lees het volledige artikel op de website van Het Parool.