Europees burgerinitiatief: Commissie registreert het initiatief “#NewRightsNow”

Initiatief “#NewRightsNow” Op 21 maart 2019 heeft de Europese Commissie besloten om een Europees burgerinitiatief te registreren onder de naam “#NewRightsNow”, met als doel betere rechten voor werknemers van de “veruberiseerde” economie.

De organisatoren vragen aan de Commissie om “digitale platformen te verplichten om een minimuminkomen uit te betalen aan zelfstandigen die regelmatig voor hen werken.” Volgens de organisatoren zouden zulke maatregelen “het inkomen van zelfstandigen helpen te beschermen en stabiliseren […] en gericht hun werkonzekerheid aanpakken.”

Op grond van de Verdragen kan de EU juridische stappen ondernemen en kan ze het bijvoorbeeld gemakkelijker maken om als zelfstandige te starten en te werken. De Europese Commissie beschouwt het initiatief daarom wettelijk toegestaan en besloot dan ook om het te registreren. Het besluit van de Commissie heeft enkel betrekking op de wettelijke toelaatbaarheid van het voorstel. De Commissie heeft het voorstel namelijk nog niet inhoudelijk onderzocht.

Het initiatief zal worden geregistreerd op maandag 1 april 2019. Daarna hebben de organisatoren een jaar de tijd om handtekeningen verzamelen. Als er voor het initiatief binnen het jaar een miljoen steunbetuigingen worden verzameld uit ten minste zeven verschillende EU-lidstaten, dan moet de Commissie het initiatief analyseren en binnen 3 maanden een besluit vormen. De Commissie kan vervolgens beslissen om het verzoek al dan niet in te willigen. In beide gevallen moet ze haar besluit motiveren.

Achtergrond

Het Europees burgerinitiatief werd geïntroduceerd met het Verdrag van Lissabon en is in april 2012 met de verordening over het Europees burgerinitiatief in wetgeving omgezet. Sindsdien kunnen burgers via initiatieven de Europese agenda mede bepalen. In 2017 heeft de Europese Commissie, zoals voorzitter Juncker in zijn Staat van de Unie aangaf, voorstellen om het Europees burgerinitiatief te hervormen ingediend. Het doel is om het burgerinitiatief nóg gebruikersvriendelijker te maken. In december 2018 zijn het Europees Parlement en de Raad het eens geworden over de hervorming. De herziene regels worden op 1 januari 2020 van kracht.

Na officiële registratie van een Europees burgerinitiatief kunnen minstens een miljoen burgers uit ten minste een kwart van de EU-lidstaten de Europese Commissie verzoeken om wetgevingsvoorstellen in te dienen. Dat gaat wel alleen maar op gebieden waarvoor de Commissie bevoegd is.

Een voorgesteld burgerinitiatief mag ook niet duidelijk buiten het kader vallen van de bevoegdheden van de Commissie om een voorstel in te dienen voor een rechtshandeling. Het voorstel mag bovendien geen misbruik veroorzaken en niet lichtzinnig of ergerlijk zijn, of haaks staan op de waarden van de Unie. In al deze gevallen is het initiatief niet wettelijk toelaatbaar.

Meer informatie

Volledige tekst van het voorgestelde Europees burgerinitiatief (beschikbaar vanaf 1 april 2019)

Europese burgerinitiatieven waarvoor momenteel handtekeningen worden verzameld

Website over het Europees burgerinitiatief

Verordening over het Europees burgerinitiatief

Facebookpagina: New Rights Now

IP/19/1809

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail