Eerlijke arbeidsmobiliteit: Commissie is ingenomen met voorlopig akkoord over gemoderniseerde regels inzake coördinatie sociale zekerheid

Vandaag hebben het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie een voorlopig akkoord bereikt over de herziening van de Europese regels inzake de coördinatie van de sociale zekerheid om ervoor te zorgen dat deze eerlijk, duidelijk en gemakkelijker te handhaven blijven. Met dit akkoord worden de rechten van werknemers die naar een ander EU-land verhuizen geactualiseerd en beschermd. De samenwerking tussen de nationale autoriteiten wordt door het akkoord vergemakkelijkt. Werkzoekenden zullen meer tijd hebben om werk te vinden in het buitenland. Een andere vernieuwing is de aanpak van de behoeften inzake langdurige zorg van ouderen die in het buitenland wonen. De nationale autoriteiten zullen bovendien over betere instrumenten beschikken om misbruik of fraude aan te pakken en de socialezekerheidsstatus van gedetacheerde werknemers te controleren.

Naar aanleiding van het voorlopige akkoord zei Marianne Thyssen, commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit:

"Het recht om in de hele Unie te wonen, te werken of te studeren − een van de meest gekoesterde voordelen van de eengemaakte markt van de EU − zou niet bestaan zonder de Unieregels inzake de coördinatie van de sociale zekerheid. Het verheugt me dat het Europees Parlement en de Raad vandaag een voorlopig akkoord hebben bereikt over het voorstel van de Commissie om ervoor te zorgen dat die regels eerlijk, duidelijk en gemakkelijker te handhaven blijven. Ik ben vooral blij voor onze vele mobiele burgers en werknemers voor wie die gemoderniseerde regels een grote stap voorwaarts zullen betekenen op het gebied van sociale bescherming.

De Europese Commissie heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om eerlijke mobiliteit te bevorderen voor burgers, werknemers en bedrijven en de strijd tegen fraude op te voeren. We hebben de detacheringsrichtlijn herzien, waardoor gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek een feit is. Onlangs hebben we ook een akkoord bereikt over de oprichting van de Europese Arbeidsautoriteit om ervoor te zorgen dat de regels daadwerkelijk worden gehandhaafd. Het voorlopig akkoord van vandaag over de coördinatie van de sociale zekerheid vormt het laatste stukje van de puzzel voor eerlijke arbeidsmobiliteit in Europa.

Ik wil graag rapporteur Balas en het Roemeense voorzitterschap bedanken, die respectievelijk namens het Europees Parlement en namens de Raad hebben onderhandeld."

Volgende stappen

Dit voorlopige akkoord moet nu formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad.

Achtergrond

Elke lidstaat bepaalt voor alle sectoren van de sociale zekerheid (zoals ouderdom, werkloosheid en gezinsbijslagen) zelf de bijzonderheden van zijn eigen socialezekerheidsstelsel, bijvoorbeeld welke uitkeringen worden verstrekt, aan welke voorwaarden moet zijn voldaan om voor een uitkering in aanmerking te komen, hoe die uitkeringen worden berekend en welke bijdragen moeten worden betaald.

Om ervoor te zorgen dat deze essentiële rechten niet verloren gaan als mensen reizen of in het buitenland wonen, zijn er de afgelopen zestig jaar op EU-niveau regels ingevoerd om die stelsels te coördineren. Die regels gelden voor de EU-28, maar ook voor IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Aan de hand van de regels wordt bepaald welk stelsel van toepassing is op een mobiele burger. Zo wordt vermeden dat een persoon in een grensoverschrijdende situatie helemaal geen of juist dubbele bescherming geniet.

Momenteel wonen of werken ongeveer 17 miljoen Europese burgers in een andere lidstaat - dat is twee keer zoveel als tien jaar geleden. Nog veel meer Europeanen reizen regelmatig naar andere Europese landen voor vakantie, voor hun werk of om familiale redenen.

De Commissie heeft haar voorstel tot actualisering en aanvulling van de bestaande EU-wetgeving in december 2016 ingediend. Het maakt deel uit van haar inspanningen om eerlijkheid te waarborgen voor mobiele burgers en voor de belastingbetalers, en om de autoriteiten in de EU beter uit te rusten om samen te werken. De bestaande wetgeving wordt op drie belangrijke gebieden gemoderniseerd: werkloosheidsuitkeringen, prestaties bij langdurige zorg en coördinatie van de sociale zekerheid voor gedetacheerde werknemers.

Meer informatie

Persbericht: Voorstel van de Commissie om de EU-regelgeving voor de coördinatie van de sociale zekerheid te actualiseren: billijkheid centraal

Verklaring: Eerlijke arbeidsmobiliteit: Commissie verwelkomt akkoord over de Europese Arbeidsautoriteit

Verklaring van commissaris Thyssen over de herziening van de detacheringsrichtlijn (EN)

STATEMENT/19/1613

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail