Kapitaalmarktenunie: Commissie ingenomen met akkoord over nieuwe regels om kleinere bedrijven nog betere toegang te bieden tot kapitaalmarkten*

De Commissie is verheugd over het politieke akkoord dat het Europees Parlement en de lidstaten vandaag hebben bereikt over nieuwe regels die ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) nog beter zullen helpen hun groei te financieren, te innoveren en banen te scheppen.

Het Europees Parlement en de Raad moeten de regels nog formeel goedkeuren.

De nieuwe regels, die een essentieel onderdeel vormen van de agenda voor de kapitaalmarktenunie (KMU), zullen ervoor zorgen dat kleinere ondernemingen in de EU in elke fase van hun ontwikkeling toegang hebben tot meer uiteenlopende financieringsbronnen. Dankzij de herziene regels zal het mkb meer in het bijzonder goedkoper en eenvoudiger toegang krijgen tot publieke markten via de zogeheten "mkb-groeimarkten", een nieuwe categorie handelsplatformen voor kleine emittenten. Een beursnotering kan kleine en middelgrote ondernemingen een flinke duw in de rug geven doordat zij onder meer minder afhankelijk worden van bankfinanciering, over een bredere investeerdersbasis beschikken, vlottere toegang hebben tot extra aandelenkapitaal en schuldfinanciering, sterker in de kijker lopen en meer merkbekendheid genieten.

Vicevoorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis, bevoegd voor de Euro en de Sociale Dialoog, ook verantwoordelijk voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie: "Gezien het belang van het mkb voor de economie van de EU moeten we erop toezien dat kleine en middelgrote ondernemingen de best mogelijke financieringsvoorwaarden genieten om te kunnen groeien en innoveren. Met het politieke akkoord van vandaag wordt een belangrijke stap gezet bij het aanpassen van de regels voor de toegang van het mkb tot kapitaalmarkten in precies die richting. Dankzij de genomen maatregelen zullen mkb-bedrijven zich immers kunnen ontwikkelen en ontplooien zonder te worden gehinderd door onnodige kosten en administratieve lasten, terwijl tegelijkertijd een hoog niveau van marktintegriteit en beleggersbescherming wordt gehandhaafd".

Vicevoorzitter Jyrki Katainen, verantwoordelijk voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: "Ik wil het Parlement en de Raad bedanken omdat zij zo snel een politiek akkoord hebben bereikt, wat aantoont hoe belangrijk het mkb is voor de kapitaalmarktenunie. De afgesproken maatregelen zullen meer investeringen naar het Europees mkb helpen kanaliseren, wat innovatie, werkgelegenheid en groei in de hand zal werken".

Het voorstel brengt gerichte wijzigingen aan in twee essentiële wetgevingsinstrumenten op het gebied van financiële diensten, namelijk de verordening marktmisbruik en de prospectusverordening.

Met de wijzigingen in de regelgeving betreffende marktmisbruik wordt beoogd voor een evenwicht te zorgen tussen het beperken van de administratieve rompslomp voor kleine bedrijven en het vrijwaren van de marktintegriteit en de beleggersbescherming. Het herziene kader voorziet tevens in een gemeenschappelijke reeks voorschriften inzake liquiditeitscontracten voor mkb-groeimarkten in alle lidstaten en biedt nationale bevoegde autoriteiten tegelijkertijd voldoende flexibiliteit om de marktpraktijken op de plaatselijke omstandigheden af te stemmen. Op die manier wordt een minimale liquiditeit van mkb-aandelen gewaarborgd en wordt de volatiliteit van deze aandelen gereduceerd.

Als gevolg van de voorgestelde wijzigingen in de prospectusverordening zullen emittenten op mkb-groeimarkten een lichter prospectus mogen uitgeven wanneer zij de overstap maken naar een gereglementeerde markt (d.w.z. een hoofdbeurs), waardoor groeiende mkb-bedrijven aanzienlijke kostenbesparingen zullen kunnen realiseren.

Volgende stappen

Na dit politieke akkoord volgen er nog technische werkzaamheden zodat het Europees Parlement en de Raad de definitieve teksten formeel kunnen goedkeuren.

Achtergrond

In mei 2018 heeft de Europese Commissie gepleit voor evenrediger regels om de beursgang van mkb-bedrijven te bevorderen en tegelijkertijd de beleggersbescherming en de marktintegriteit te vrijwaren. Het initiatief spitst zich toe op "mkb-groeimarkten", een nieuwe categorie multilaterale handelsfaciliteiten die de richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten (MiFID II) vanaf januari 2018 in het leven heeft geroepen om het aantrekken van kapitaal gemakkelijker te maken voor mkb-bedrijven, d.w.z. bedrijven met een gemiddelde marktkapitalisatie van minder dan 200 miljoen EUR.

Dit initiatief maakt deel uit van een ruimer maatregelenpakket dat in 2017 in de context van de tussentijdse evaluatie van de KMU is aangekondigd en dat tot doel heeft snelgroeiende mkb-bedrijven vlotter toegang te bieden tot publieke kapitaalmarkten (het pakket inzake mkb-noteringen).

Het initiatief omvat twee instrumenten:

  • [Bijgewerkt om 14:25 op 6 maart 2019]

IP/19/1568

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail