Kapitaalmarktenunie: Akkoord vereenvoudigt regels voor beleggingsondernemingen om open en levendige kapitaalmarkten te ondersteunen

De Commissie is verheugd over het politieke akkoord dat het Europees Parlement en de lidstaten vandaag hebben bereikt over meer evenredige en effectieve prudentiële regels voor beleggingsondernemingen (IFR). Dit zal bijdragen tot een verbetering van de beleggingsstromen in de EU en een betere bescherming van beleggers.

De herziene wetgeving is een essentieel onderdeel van de kapitaalmarktenunie van de EU (KMU) en zal zorgen voor meer evenredige regels en beter toezicht voor alle beleggingsondernemingen op het gebied van kapitaal-, liquiditeits- en andere vereisten inzake risicomanagement. Zij moet ook zorgen voor een gelijk speelveld tussen grote en systeemrelevante financiële instellingen: beleggingsondernemingen die activiteiten uitoefenen die met die van banken vergelijkbaar zijn en soortgelijke risico's inhouden als banken, zullen aan dezelfde regels en hetzelfde toezicht onderworpen zijn als banken. Aan de andere kant zullen eenvoudigere en minder risicovolle bedrijven profiteren van een volledig herzien rulebook dat beter is afgestemd op hun bedrijfsmodellen. Als onderdeel van het nieuwe kader zullen ook de gelijkwaardigheidsregels voor het aanbieden van beleggingsdiensten door ondernemingen uit derde landen worden aangescherpt en verduidelijkt.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis, bevoegd voor de Euro en de Sociale Dialoog, ook verantwoordelijk voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie: "Het akkoord van vandaag zal beleggingsondernemingen helpen de kapitaalstromen in de EU te faciliteren, terwijl EU-investeerders toegang krijgen tot meer keuze en betere diensten. De EU voert een agenda voor de kapitaalmarktenunie uit waarin evenredigheid centraal staat, zonder dat de stabiliteit in het gedrang komt".

Vicevoorzitter Jyrki Katainen, verantwoordelijk voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: " Dit akkoord is een belangrijke stap in onze strategie om sterke kapitaalmarkten in de EU (de kapitaalmarktenunie) op te bouwen. Het zorgt voor een gelijk speelveld tussen de grootste beleggingsondernemingen en de grootste banken; zij zullen dezelfde regels volgen, en het voert een evenrediger prudentieel stelsel in voor de kleinere spelers. Dit is een belangrijke verwezenlijking die een passend rulebook zal opleveren voor beleggingsondernemingen uit de EU en voor het aanbieden van diensten aan EU-cliënten door ondernemingen van buiten de Unie".

Bij de herziening van de regelgeving inzake beleggingsondernemingen worden beleggingsondernemingen in drie categorieën ingedeeld:

  • grote ondernemingen blijven onder het toepassingsgebied van de bestaande prudentiële regels vallen en de meest systeemrelevante worden nu onder hetzelfde toezichtstelsel gebracht als belangrijke kredietinstellingen;
  • alle andere ondernemingen worden in een herzien rulebook in twee groepen ingedeeld, waarbij rekening wordt gehouden met hun specifieke risico's. Voor de kleinste ondernemingen zijn de vereisten eenvoudiger en meer gestroomlijnd.
  • Er worden ook specifieke wijzigingen ingevoerd, op grond waarvan in niet-EU-landen gevestigde aanbieders hun diensten kunnen aanbieden aan bedrijven en klanten uit de EU.

    De herziene wetgeving zal de naleving voor de Europese beleggingsondernemingen vereenvoudigen door hen te ondersteunen bij het bemiddelen in de beleggingsstromen tussen spaarders en economische actoren. Dit moet ertoe bijdragen dat besparingen naar de kapitaalmarkten worden gekanaliseerd en de investeringen en groei in de EU ten goede komen. De regels zullen de Europese toezichthouders ook helpen om toezicht te houden op de activiteiten en risico's van beleggingsondernemingen. Ten slotte zal zij ervoor zorgen dat EU-klanten gebruik kunnen blijven maken van de beleggingsopties en -diensten die worden aangeboden door ondernemingen die zijn gevestigd in landen buiten de EU, met passende waarborgen ter bescherming van beleggers en financiële stabiliteit in de Unie.

Volgende stappen

Na dit politieke akkoord zullen verdere technische werkzaamheden volgen, zodat het Europees Parlement en de Raad de definitieve teksten tijdens deze zittingsperiode formeel kunnen aannemen.

Achtergrond

Beleggingsondernemingen en de door hen aangeboden diensten zijn van levensbelang voor een goed werkende kapitaalmarktenunie (KMU). Behalve van banken zijn de EU-kapitaalmarkten afhankelijk van verschillende duizenden kleine en grote beleggingsondernemingen, die cliënten advies geven, bedrijven de weg wijzen naar de kapitaalmarkten, activa beheren en marktliquiditeit verstrekken, waardoor investeringen in de hele EU worden bevorderd. De EU heeft stevigere kapitaalmarkten nodig om investeringen te bevorderen, nieuwe bronnen van financiering voor ondernemingen aan te boren, huishoudens betere kansen te bieden en de economische en monetaire unie te versterken.

Het voorstel van de Commissie van december 2017 over IFR maakt deel uit van het actieplan van de Commissie ter versterking van de kapitaalmarktenunie (KMU) van september 2015. IFR ondersteunt de doelstelling van de KMU om de activiteiten van ondernemingen te bevorderen die ertoe bijdragen dat beleggingen van Europese spaarders naar Europese bedrijven vloeien, waarbij rekening wordt gehouden met de risico's ervan.

Meer informatie

Herziening van het prudentiële kader voor beleggingsondernemingen

IP/19/1436

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail