Visumwederkerigheid: Commissie maakt de balans op van vooruitgang en ontwikkelingen

De Commissie brengt vandaag verslag uit over de vooruitgang die de afgelopen twaalf maanden is geboekt bij de totstandbrenging van visumwederkerigheid met de Verenigde Staten, het enige land waarbij nog geen sprake van wederkerigheid is.

Visumwederkerigheid is een grondbeginsel van het gemeenschappelijk visumbeleid van de Europese Unie en de Commissie blijft zich ten volle inzetten om visumvrij reizen naar de Verenigde Staten mogelijk te maken voor de burgers van alle EU-lidstaten. De Commissie blijft met de Verenigde Staten over deze prioriteit in dialoog en voert overleg met de vijf lidstaten waarvan de burgers voor de VS nog steeds een visum nodig hebben.

Dimitris Avramopoulos, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap: “Het heeft voor ons de hoogste prioriteit voor alle EU-lidstaten tot visumwederkerigheid te komen. De recente ervaring leert dat gedurig diplomatiek contact vrucht afwerpt en we blijven dan ook met de VS in gesprek. Visumvrij reizen is aan weerszijden van de Atlantische Oceaan van belang en we verwachten van alle betrokken partijen concrete stappen om hier vaart achter te zetten.”

De afgelopen twaalf maanden is het contact met de Verenigde Staten zowel op politiek als technisch niveau geïntensiveerd. Om sneller tot volledige visumwederkerigheid te komen, is de Commissie bij de Verenigde Staten blijven aandringen op nauwere samenwerking met de vijf betrokken lidstaten: Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Polen en Roemenië. Het onderwerp is ter sprake gekomen bij alle officiële bijeenkomsten tussen de EU en de VS, met inbegrip van de twee EU/VS-ministeriële bijeenkomsten op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken die gehouden zijn in mei 2018 in Sofia en in november 2018 in Washington DC.

De Commissie blijft de betrokken lidstaten actief ondersteunen, onder meer met financiële bijstand, en nauw met hen samenwerken om hen te helpen aan de vereisten van het visumvrijstellingsprogramma van de VS te voldoen.

De Commissie blijft bij haar standpunt dat samenwerking en gezamenlijke diplomatieke inspanningen tot resultaat zullen leiden. De Commissie is nog steeds van mening dat het op dit moment contraproductief zou zijn om de visumvrijstelling voor burgers van de VS door middel van een gedelegeerde handeling tijdelijk op te schorten en dat dit niet zou bijdragen tot visumvrij reizen voor alle EU-burgers. Dit standpunt kan in het licht van verdere ontwikkelingen worden herzien.

Volgende stappen

De Commissie zal de betrokken lidstaten actief blijven ondersteunen en de contacten met de VS blijven intensiveren om te komen tot volledige wederkerigheid van de visumvrijstelling. Op de bijeenkomsten van hoge ambtenaren op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken en van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU en de VS, die beide zijn gepland voor de eerste helft van 2019, kan verdere vooruitgang worden geboekt.

De Commissie zal nauw met het Europees Parlement en de Raad blijven samenwerken om tot volledige visumwederkerigheid te komen en zal in september 2019 verslag uitbrengen over de stand van zaken.

Achtergrond

Een basisbeginsel van het visumbeleid van de EU is ervoor te zorgen dat derde landen die op de EU-lijst van visumvrije landen staan, van hun kant ook vrijstelling van de visumplicht verlenen aan de burgers van alle EU-lidstaten. Ter ondersteuning van deze doelstelling is een wederkerigheidsmechanisme op visumgebied opgezet.

In het kader van het wederkerigheidsmechanisme heeft de Commissie al drie verslagen met een beoordeling van de situatie goedgekeurd (op 10 oktober 2014, 22 april 2015 en 5 november 2015) en zes mededelingen vastgesteld (in april, juli en december 2016, mei en december 2017, en de mededeling van vandaag, 19 december 2018).

Het aantal gevallen van niet-wederkerigheid is sterk afgenomen in de afgelopen drieënhalf jaar. De VS is inmiddels het enige niet-EU-land op de EU-lijst met visumvrije landen dat nog niet voor alle EU-burgers vrijstelling van de visumplicht heeft verleend. Ook met Canada heeft de EU volledige visumwederkerigheid bereikt, nadat dat land met ingang van 1 december 2017 de visumplicht heeft opgeheven voor Bulgaarse en Roemeense burgers. Ook met Australië, Brunei en Japan is volledige wederkerigheid bereikt.

Meer informatie

Vragen en antwoorden: Het visumwederkerigheidsmechanisme van de EU

Mededeling: Stand van zaken en verdere stappen wat betreft de situatie van niet-wederkerigheid op het gebied van het visumbeleid

IP/18/6821

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail