Commissie veroordeelt antisemitisme en reageert op enquête waaruit blijkt dat antisemitisme in de EU toeneemt

De Commissie heeft vandaag gereageerd op een nieuwe enquête van het Bureau van de EU voor de grondrechten. Daaruit blijkt dat 9 van de 10 Europese Joden het gevoel hebben dat het antisemitisme de afgelopen vijf jaar is toegenomen.

De resultaten van de meest recente enquête van het Bureau van de EU voor de grondrechten over antisemitisme zijn bijzonder zorgwekkend: 85 % van de Europese joden vindt antisemitisme het grootste maatschappelijke of politieke probleem in het land waar zij wonen. Verder blijkt onder meer dat antisemitisme wijdverbreid is en gevolgen heeft voor het dagelijkse leven van Europese Joden in de hele EU:

  • 89 % van de Joden vindt dat antisemitisme het meest problematisch is op het internet en op sociale media;
  • 28 % van de respondenten is het afgelopen jaar ten minste één keer lastiggevallen;
  • 79 % van de Joden die de laatste vijf jaar antisemitische intimidatie hebben ervaren, heeft dat niet aangegeven bij de politie of een andere organisatie;
  • 34 % bezoekt geen Joodse evenementen of locaties omdat ze zich daar niet veilig voelen;
  • 38 % overweegt te emigreren omdat ze zich niet veilig voelen als Joden in Europa;
  • 70 % vindt dat de inspanningen van de lidstaten ter bestrijding van antisemitisme niet doeltreffend zijn.

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans: "Ik ben zeer bezorgd over de toename van antisemitisme die blijkt uit het verslag van het Bureau voor de grondrechten. Het is van essentieel belang dat we deze plaag krachtig en collectief bestrijden. De Joodse gemeenschap moet zich in Europa veilig en thuis voelen. Als we dat niet kunnen bereiken, is Europa niet meer Europa."

Věra Jourová, Europees commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid, voegde hieraan toe:"Ik ben diep geschokt over het feit dat 9 van de 10 joden in Europa, 70 jaar na de Holocaust, zeggen dat het antisemitisme de afgelopen vijf jaar is toegenomen. De Joodse gemeenschap moet zich thuis en veilig voelen in Europa, of dat nu op weg is naar de synagoge of op internet. De Commissie treedt samen met de lidstaten op om de toename van antisemitisme tegen te gaan, de ontkenning van de Holocaust te bestrijden en te garanderen dat de autoriteiten alles in het werk stellen om voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap te zorgen."

De resultaten van de vandaag gepubliceerde enquête bevestigen het belang van de inspanningen die de Europese Commissie levert en zal blijven leveren om antisemitisme te bestrijden.

Reactie van de Commissie op antisemitisme

Naar aanleiding van de toename van het antisemitisme heeft de Commissie in 2015 een coördinator voor de bestrijding van antisemitisme aangesteld om contact te houden met de Joodse gemeenschappen en de samenwerking te versterken met organisaties die op dat gebied werkzaam zijn.

De toename van antisemitisme in Europa is bijzonder zorgwekkend in de online-omgeving, zoals blijkt uit de vandaag gepubliceerde studie. Sinds 2016 heeft de Commissie intensief aan de aanpak van dit probleem gewerkt, door middel van de gedragscode voor het bestrijden van illegale haatuitingen op internet. Grote IT-bedrijven (Twitter, YouTube, Facebook en Microsoft) zijn overeengekomen om illegale haatuitingen waarvan zij in kennis zijn gesteld binnen 24 uur te onderzoeken en zo nodig te verwijderen. In de loop van 2018 hebben ook Instagram, Google+, Snapchat en Dailymotion de gedragscode onderschreven. De resultaten van deze maatregel zullen begin volgend jaar opnieuw worden geëvalueerd. Verder heeft de Commissie onlangs een voorstel gedaan voor wetgeving om ervoor te zorgen dat terroristische online-inhoud binnen één uur na een verwijderingsbevel van de nationale bevoegde autoriteiten wordt verwijderd.

In juni 2016 heeft de Europese Commissie verder de Groep op hoog niveau voor de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat en andere vormen van onverdraagzaamheid opgericht om de samenwerking en coördinatie te versterken en om haatmisdrijven en haatzaaiende uitingen beter te voorkomen en bestrijden. Alle 28 lidstaten van de EU, internationale organisaties en maatschappelijke organisaties zijn hierin vertegenwoordigd. Haatmisdrijven worden te weinig gemeld; via dit netwerk werkt de Commissie eraan dit probleem aan te pakken door de registratie van dergelijke misdrijven te verbeteren.

In 2016 heeft de International Holocaust Remembrance Alliance, waarvan 25 EU-landen lid zijn, een definitie van antisemitisme vastgesteld waarop onze werkzaamheden zijn gebaseerd. Op 29 november 2018 is de EU een permanent internationaal partnerschap aangegaan met de International Holocaust Remembrance Alliance. De deelname van de EU aan dit internationale orgaan maakt nauwere samenwerking mogelijk bij de bestrijding van de ontkenning van de holocaust en het voorkomen van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme.

Het is echter in de eerste plaats de verplichting van de lidstaten zelf om de burgers van de EU te beschermen. In dit verband is het belangrijk op te merken dat alle EU-landen op 6 december 2018 unaniem een "verklaring over de bestrijding van antisemitisme en de ontwikkeling van een gemeenschappelijke beveiligingsaanpak voor een betere bescherming van de Joodse gemeenschappen en instellingen in Europa" hebben aangenomen, een belangrijk signaal dat laat zien dat de EU en alle lidstaten achter de Joodse gemeenschap staan om haar veiligheid en welzijn te garanderen. De lidstaten worden ook opgeroepen gebruik te maken van de definitie van antisemitisme die de International Holocaust Remembrance Alliance hanteert, hetgeen een belangrijke stap zou zijn in de bestrijding van antisemitisme.

Achtergrond

De Europese Commissie heeft het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de ervaringen van de Joodse gemeenschap met antisemitisme. Er waren meer dan 16 300 respondenten uit de 12 landen waar 96 % van de Europese Joden wonen (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk). Daarmee was het op dit gebied de grootste enquête ooit.

Ter gelegenheid van de Internationale Mensenrechtendag zal commissaris Jourová deze middag de resultaten van de enquête presenteren tijdens een evenement in de Raad, waarbij vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschappen en organisaties samenkomen met beleidsmakers van de lidstaten, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en van de media, en deskundigen op het gebied van de bestrijding van racisme en discriminatie. Na de presentatie van de resultaten van de enquête vindt er een paneldiscussie met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap uit de instellingen plaats.

Meer informatie

Verslag over antisemitisme en persbericht van het Bureau voor de grondrechten

Webstream van de presentatie van de enquête in de Raad

Verklaring over de verklaring van de Raad over de bestrijding van antisemitisme

Acties van de EU tegen antisemitisme

IP/18/6724

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail