Europese pijler van sociale rechten: Verklaring van voorzitter Juncker, vicevoorzitter Dombrovskis en commissaris Thyssen één jaar na de afkondiging

Bijna een jaar geleden, op 17 november 2017, hebben de leiders van de Europese Unie plechtig de Europese pijler van sociale rechten afgekondigd op de Sociale Top voor eerlijke banen en groei in Göteborg, Zweden. Sindsdien heeft de Europese Commissie concrete initiatieven genomen om de twintig rechten en beginselen op Europees niveau in de praktijk te brengen. Bij de viering van de eerste verjaardag van de pijler gaven Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Commissie bevoegd voor de Euro en Sociale Dialoog, en Marianne Thyssen, commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, de volgende verklaring af:

"De Europese pijler van sociale rechten is ontworpen om een positief verschil te maken in het dagelijks leven van alle Europeanen. In de Commissie gebruiken we alle instrumenten die we ter beschikking hebben om de beginselen van de pijler te verwezenlijken.

Het Europees Semester heeft nu een grotere sociale dimensie dan ooit tevoren en de pijler is stevig verankerd in het proces om de sociale vooruitgang te monitoren. De cyclus 2019 die volgende week wordt gelanceerd, zal dat opnieuw bewijzen. Ook heeft de Commissie een aantal wetgevingsvoorstellen gelanceerd om de pijler uit te voeren. Over een aantal van deze voorstellen wordt echter nog onderhandeld tussen het Europees Parlement en de lidstaten. Dat betreft in het bijzonder de Europese Arbeidsautoriteit, ons initiatief betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, de nieuwe richtlijn over transparante en voorspelbare arbeidsomstandigheden en de hervorming van de regels inzake de coördinatie van de sociale zekerheid. Dat is ook het geval voor ons voorstel voor de volgende Europese begroting om de lidstaten te helpen te investeren in mensen. Het Europees Sociaal Fond Plus alleen al zal worden uitgerust met meer dan 100 miljard EUR over de periode 2021 tot en met 2027. Om onze gezamenlijke belofte na te komen, moeten we snel vooruitgang boeken met al deze voorstellen vóór de Europese verkiezingen in mei 2019. Samen met het Europees Parlement, de lidstaten, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld zetten we ons in om de sociale rechten die, nu en in de toekomst, billijke en goed werkende arbeidsmarkten en socialezekerheidsstelsels beter ondersteunen, te waarborgen en te bevorderen."

Achtergrond

De Europese pijler van sociale rechten werd voor het eerst door voorzitter Juncker aangekondigd in zijn Staat van de Unie van 2015. De Commissie presenteerde haar voorstel in april 2017. Op 17 november 2017 hebben de leiders van de Europese Unie plechtig de Europese pijler van sociale rechten afgekondigd op de Sociale Top voor eerlijke banen en groei in Göteborg, Zweden.

De Europese pijler van sociale rechten vormt de uitdrukking van 20 beginselen en rechten die essentieel zijn voor billijke en goed functionerende arbeidsmarkten en socialezekerheidsstelsels in het Europa van de 21e eeuw. Het is de eerste reeks rechten die door de EU-instellingen zijn afgekondigd sinds het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. De pijler zal ons helpen in de race naar de top, wat alle burgers in de EU ten goede zal komen.

Het voorbije jaar heeft de Commissie verschillende initiatieven voorgelegd die de beginselen van de pijler in de praktijk helpen brengen, waaronder een voorstel om werkende ouders en mantelzorgers te helpen hun gezinsleven en professionele loopbaan te combineren, actualiseringen van de EU-wetgeving inzake gezondheid en veiligheid, een voorstel om de voorspelbaarheid en transparantie van arbeidsvoorwaarden te verbeteren en een voorstel voor een aanbeveling inzake de toegang tot sociale bescherming voor werknemers en zelfstandigen. Deze voorstellen zijn een aanvulling op eerdere initiatieven van de Commissie-Juncker op sociaal gebied, zoals het bevorderen van de jongerengarantie, het ondersteunen van de integratie van langdurig werklozen op de arbeidsmarkt, het waarborgen van gelijk loon voor gelijk werk voor gedetacheerde werknemers en het beschikbaar maken van belangrijke producten en diensten voor mensen met een handicap.

Meer informatie

Informatieblad (Engels): De Europese pijler van sociale rechten

Informatieblad (Engels): De sociale prioriteiten van de Commissie-Juncker

Website over de Europese pijler van sociale rechten

Volg Marianne Thyssen op Facebook en Twitter, #SocialRights

Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

STATEMENT/18/6390

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail