Belangrijke producten en diensten in de hele EU toegankelijk maken: verklaring van commissaris Thyssen na het voorlopige akkoord tussen de instellingen van de EU

Vandaag hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over het voorstel van de Commissie voor een Europese toegankelijkheidswet die vele dagdagelijkse producten en diensten toegankelijk zal maken voor personen met een handicap. Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, Marianne Thyssen, verwelkomde het akkoord met de volgende verklaring:

"Vandaag hebben we weer een belangrijke stap gezet naar een eerlijker en socialer Europa. Na het akkoord van vandaag is de Europese Unie klaar om een toegankelijkere plaats te worden waar personen met een handicap kunnen wonen en werken.

Concreet hebben we overeenstemming bereikt over het vaststellen van gemeenschappelijke toegankelijkheidseisen voor belangrijke producten en diensten zoals telefoons, computers, betaalterminals en zelfbedieningsterminals, bankdiensten, elektronische communicatie (waaronder het noodnummer 112), toegang tot audiovisuele mediadiensten, e-boeken, e-commerce en bepaalde elementen van vervoerdiensten.

Dankzij de Europese toegankelijkheidswet ontstaat 's werelds grootste markt voor toegankelijke producten en diensten. Dat zal een positief effect hebben op het leven van meer dan 80 miljoen Europeanen met een handicap. Voor bedrijven zal de Europese toegankelijkheidswet het ook gemakkelijker en aantrekkelijker maken om toegankelijke producten en diensten te verkopen in de Europese Unie en daarbuiten.

Met de overeenstemming over de Europese toegankelijkheidswet toont de Europese Unie dat zij vastbesloten is om het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap uit te voeren.

Mijn dank gaat uit naar alle partijen die dit resultaat mogelijk hebben gemaakt. Ik zou met name het Oostenrijkse voorzitterschap en zijn voorgangers willen bedanken namens de Raad, en rapporteur Morten Løkkegaard en de schaduwrapporteurs namens het Europees Parlement.

Ik hoop dat dit akkoord snel zal worden bevestigd zodat we echt een verschil kunnen maken in het leven van miljoenen Europese burgers."

Volgende stappen

Het akkoord wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad (Coreper). Zodra de permanente vertegenwoordigers van de lidstaten het akkoord hebben bevestigd, zal het Europees Parlement er in plenaire vergadering over stemmen. De Raad zal de procedure afronden met de definitieve goedkeuring.

Achtergrond

Meer dan 80 miljoen mensen in de EU hebben in meer of mindere mate te maken met een handicap. Toegankelijkheid is voor deze groep een voorwaarde om op voet van gelijkheid in de samenleving te kunnen deelnemen en daarbinnen een actieve rol te kunnen vervullen. Bovendien draagt toegankelijkheid ook bij aan slimme, duurzame en inclusieve groei.

De Europese toegankelijkheidswet werd in december 2015 voorgesteld door de Europese Commissie en moet in het belang zijn van zowel personen met een handicap als bedrijven die relevante producten en diensten aanbieden. Personen met een handicap en vele ouderen zullen kunnen profiteren van een ruimer aanbod aan toegankelijke producten en diensten en zullen dus actiever kunnen deelnemen aan de samenleving. Producenten en dienstverleners zullen hun producten en diensten in de hele EU kunnen verkopen zonder ze te hoeven aanpassen aan uiteenlopende nationale voorschriften. Ingevoerde producten en diensten zullen ook moeten voldoen aan die verplichtingen en eisen.

Geldautomaten zullen bijvoorbeeld worden voorzien van een contactpunt voor een hoofdtelefoon zodat blinde personen geld kunnen opnemen aan de hand van auditieve instructies. Toetsenborden zullen worden voorzien van tactiele aanwijzingen. Geldautomaten zullen naast auditieve signalen ook visuele waarschuwingen geven (knipperlichten) om duidelijk te maken waar de kaart in de automaat moet en waar het geld uitkomt.

Het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap bevat verplichtingen op het gebied van toegankelijkheid. Het werd in 2011 door de EU geratificeerd. Het verdrag verplicht de partijen, waaronder de EU en de lidstaten, tot het nemen van de nodige maatregelen, met inbegrip van wetgeving, om te zorgen voor toegankelijkheid. Zonder optreden van de EU zou elk EU-land verschillende wetten blijven ontwikkelen om zijn verplichtingen na te komen, met fragmentatie van de EU-markt tot gevolg. Optreden van de EU op dit gebied voorkomt dergelijke fragmentatie en schept meer marktkansen voor bedrijven. Dit verruimt de keuze en vermindert de kosten van toegankelijke producten en diensten voor consumenten en kan op de lange termijn een positief effect hebben op de overheidsbegrotingen, doordat de zelfstandigheid van ouderen en personen met een handicap wordt vergroot.

Meer informatie

Persbericht: Commissie doet voorstel om producten en diensten beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap

Volg Marianne Thyssen op Facebook en Twitter, #EUdisability

Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

STATEMENT/18/6323

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail