Europese Rekenkamer keurt EU-rekeningen voor de elfde keer op rij goed

De Europese Rekenkamer heeft de jaarrekening van de EU voor het elfde jaar op rij goedgekeurd en geoordeeld dat zij een getrouw beeld geeft van de situatie.

Commissaris Günther H. Oettinger, bevoegd voor begroting en personeelszaken: “Ik verheug mij over de bevindingen van de Rekenkamer; zij tonen aan dat we ons geld goed besteden. De EU-begroting is klein, maar maakt een groot verschil voor miljoenen Europeanen. Het is een uniek instrument om onze burgers bescherming te bieden, sterker te maken en hun belangen te verdedigen in een snel veranderende wereld, waarin veel van de meest prangende kwesties de grenzen van één enkel land overstijgen. Dat is ook de reden waarom de Europese Commissie alles in het werk stelt opdat de EU-begrotingsmiddelen worden geconcentreerd op het creëren van echte meerwaarde. Om resultaten te blijven leveren aan de burgers in de EU na 2020 hebben we uiteraard de steun nodig van het Europees Parlement en de Raad, zodat de volgende meerjarenbegroting tijdig wordt goedgekeurd.”

Als beheerder van de EU-begroting streeft de Commissie ernaar dat programma's nadat zij zijn afgesloten en alle controles zijn verricht, minder dan 2 % fouten - de door de Rekenkamer gehanteerde materialiteitsdrempel - vertonen. Dit doel werd bereikt in 2017; het foutenpercentage was het laagste ooit. De Commissie schat dat, na correcties en terugvorderingen, het resterende foutenpercentage voor de uitgaven van 2017 onder de 1 % zal uitkomen.

Verdere samenwerking met de lidstaten

De lidstaten beheren ongeveer 75 % van de EU-uitgaven en de Commissie werkt nauw met hen samen om te garanderen dat het geld doeltreffend en efficiënt wordt besteed.

De Commissie heeft een aantal stappen ondernomen om de lidstaten te ondersteunen om middelen onder gedeeld beheer zo vroeg mogelijk in de programmeringsperiode vast te leggen, projecten tijdig te voltooien en te betalen rekeningen tijdig in te dienen. Doel is fouten te voorkomen - door ervoor te zorgen dat de lidstaten onregelmatigheden snel kunnen vaststellen, rapporteren en corrigeren, zodat ze geen middelen dreigen te verliezen waarop ze wel recht hadden.

Het herziene Financieel Reglement voorziet in nog meer samenwerking tussen de Europese Commissie en de nationale autoriteiten, wat tot een nog grotere effectiviteit van de uitgaven en betere controles zou moeten leiden.

Eenvoudiger regels om de EU-uitgaven doeltreffender te maken

Eenvoudiger regels verkleinen de kans op fouten en vergroten de meerwaarde voor de burgers van de EU. Onder de huidige meerjarenbegroting voor 2014-2020 is het in vergelijking met vroeger reeds eenvoudiger om toegang tot EU-financiering te verkrijgen. In het voorjaar van 2018 zijn de Europese Commissie, het Parlement en de Raad het eens geworden over nieuwe financiële regels - het Financieel Reglement - die de administratieve formaliteiten nog verder verminderen.

Het werk van de Commissie is daarmee echter niet af en vereenvoudiging is een centraal thema van haar voorstellen voor de volgende meerjarenbegroting van de EU. De Commissie werkt momenteel intensief samen met het Europees Parlement en de Raad om een princiepsakkoord te bereiken vóór de Europese verkiezingen in 2019, zodat de nieuwe programma's, zoals Erasmus, financiering van onderzoek en regionale steun, tijdig van start kunnen gaan.

Focus op de meerwaarde van EU-uitgaven

De Commissie heeft zich de voorbije jaren hard ingespannen om ervoor te zorgen dat elke euro uit de EU-begroting meerwaarde genereert. Reeds in 2015 heeft de Commissie een reeks maatregelen op vier prioritaire domeinen voorgesteld om de meerwaarde van de EU-bestedingen nog verder te vergroten.

De kern van het voorstel van de Commissie voor het meerjarig financieel kader voor 2021-2027 is dan ook de focus op de meerwaarde van de EU. Er worden duidelijker doelstellingen gesteld en er wordt meer nadruk gelegd op resultaten. Het is de bedoeling het gemakkelijker te maken om resultaten te monitoren en te meten, en om bij te sturen waar dat nodig is. Dit moet leiden tot een verdere verbetering van de wijze waarop de EU-begroting wordt besteed.

Terugvordering van ten onrechte uitgegeven EU-middelen

De Commissie monitort de uitvoering van de EU-begroting op het terrein. Als geld van de EU op een niet correcte manier door de lidstaten of de eindbegunstigden wordt uitgegeven, neemt de Commissie maatregelen om het terug te vorderen. In 2017 heeft de Commissie 2,8 miljard euro, ofwel 2,1 % van de EU-betalingen, teruggevorderd. Het bedrag dat daadwerkelijk risico loopt, zal daardoor onder de drempel van 2 % liggen als rekening wordt gehouden met correcties en terugvorderingen.

Oordeel met beperking over de betalingen in 2017

De Rekenkamer heeft voor het tweede jaar op rij een oordeel met beperking over de verrichtingen in 2017 afgegeven, wat slechts één niveau onder het goedkeurend oordeel is. Haar verslag wijst er met andere woorden op dat verdere vooruitgang is geboekt in termen van naleving en prestaties, en bevestigt dat de Commissie op de goede weg is.

Daar waar een goedkeurend oordeel betekent dat de cijfers een juist en getrouw beeld geven, geeft een oordeel met beperking te kennen dat er kleinere werkpunten zijn.

Achtergrond

De publicatie van het jaarverslag van de Europese Rekenkamer geeft het startschot voor de jaarlijkse “kwijtingsprocedure” van de EU-begroting. Ter voorbereiding van dat proces nam de Commissie in juni 2018 haar jaarlijks beheers- en prestatieverslag over de uitvoering van de EU-begroting in 2017 aan. Uit dit verslag blijkt dat de EU-begroting in 2017 heeft bijgedragen tot het verwezenlijken van de politieke prioriteiten van de Europese Unie, meerwaarde voor de Europese burgers heeft opgeleverd en is uitgevoerd in overeenstemming met de EU-regels.

Het geschatte foutenpercentage is geen graadmeter voor fraude, ondoelmatigheid of verspilling. Het is slechts een raming van de middelen die reeds uit de EU-begroting zijn betaald ook al zijn bepaalde regels niet nageleefd.

Meer informatie

IP/18/5984

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail