ECOFIN: Commissie is ingenomen met vooruitgang bij hervorming van EU-btw-stelsel

De Commissie is ingenomen met de vooruitgang die de lidstaten vandaag geboekt hebben om hoognodige verbeteringen in de werking van het btw-stelsel in de EU aan te brengen.

Op de bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Luxemburg is vandaag overeenstemming bereikt over een aantal dossiers op dit gebied, die elk op zich een positief effect moeten sorteren op de dagelijkse werking van een EU-btw-stelsel dat dringend verdere ingrijpende hervormingen nodig heeft.

"Uit de nieuwe cijfers die de Commissie pas enkele weken geleden heeft bekendgemaakt, blijkt dat de lidstaten nog altijd jaarlijks 150 miljard euro aan btw-inkomsten verliezen. De overeenstemming van vandaag is een nieuwe stap in de aanpak van dat probleem en de verbetering van de btw-regels. De tijd is rijp om het nu ook eens te worden over de fundamentelere problemen waarmee het huidige stelsel te kampen heeft," aldus nog Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane.

De vandaag goedgekeurde maatregelen omvatten:

­- Nieuwe regels die de dagelijkse werking van het huidige btw-stelsel moeten verbeteren totdat de strategie voor de hervorming van de btw volledig geïmplementeerd is. Deze zogenaamde "snelle oplossingen" moeten de nalevingskosten doen dalen en de rechtszekerheid voor bedrijven vergroten. Nadat het Europees Parlement zijn verslag over dit dossier heeft gepubliceerd, zouden de nieuwe regels in 2020 ten uitvoer moeten kunnen worden gelegd.

  • Een nieuwe maatregel die de lidstaten de mogelijkheid moet geven om hun btw-tarieven voor e-publicaties, die momenteel in de meeste lidstaten naar het normale tarief worden belast, af te stemmen op de voordeligere behandeling die traditionele gedrukte publicaties krijgen. Met de beslissing van vandaag wordt definitief een einde gemaakt aan de ongelijke behandeling van de twee producten - papier versus digitaal. Dit akkoord is een goed voorteken voor de komende onderhandelingen over het laatste voorstel van de Commissie, dat de lidstaten meer speelruimte moet geven om de btw-tarieven naar eigen inzicht vast te stellen.
  • Formele goedkeuring van nieuwe regels ter versterking van de inlichtingenuitwisseling en de samenwerking tussen nationale belastingautoriteiten en rechtshandhavingsautoriteiten in het geval van criminele btw-fraude. Inlichtingen over georganiseerde bendes die de ernstigste vormen van btw-fraude plegen, zullen voortaan systematisch met de handhavingsinstanties van de EU gedeeld worden. Een betere coördinatie van onderzoeken tussen de lidstaten onderling en met EU-instanties zal ervoor zorgen dat criminele praktijken die zich snel verplaatsen, sneller en doeltreffender worden opgespoord en aangepakt.

Los daarvan hebben de ministers vandaag ook hun formele goedkeuring gegeven aan strengere controlemaatregelen op illegaal verkeer van liquide middelen vanuit en naar de EU, een cruciale stap in de strijd tegen de financiering van terrorisme. De goedgekeurde maatregelen zullen de liquidemiddelencontroles verstrengen op personen die de EU binnenkomen of verlaten met 10 000 euro of meer aan liquide middelen, de autoriteiten in staat stellen om op te treden bij bedragen onder de aangiftedrempel van 10 000 euro wanneer er een vermoeden van criminele activiteit bestaat, en de douanecontroles uitbreiden tot liquide middelen in postpakketten of vrachtzendingen, prepaidkaarten en waardevolle commodity's zoals goud. Zodra ook het Europees Parlement de overeengekomen maatregelen heeft goedgekeurd, zal de wetgeving in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt en twintig dagen later in werking treden.

Achtergrond

Het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (btw) speelt een belangrijke rol in Europa's eengemaakte markt. Met een opbrengst van meer dan 1 000 miljard euro in 2015 - dit is 7 % van het bbp in de EU - is de btw een belangrijke en groeiende bron van inkomsten in de EU. Ook een van de eigen middelen van de EU is gebaseerd op de btw. Uit recente studies is gebleken dat elk jaar ongeveer 150 miljard euro aan btw-inkomsten verloren gaan door problemen bij de inning en door btw-fraude.

De vandaag overeengekomen maatregelen bouwen voort op het btw-actieplan naar een gemeenschappelijke btw-ruimte in de EU, dat in april 2016 is gepresenteerd, en de voorstellen van de Commissie voor een ingrijpende hervorming van het btw-stelsel van de EU, die in oktober 2017 zijn gepresenteerd.

De lidstaten moeten nu in actie komen en het zo snel mogelijk eens worden over de veel bredere hervorming om de btw-fraude in het EU-stelsel tegen te gaan, zoals vorig jaar door de Commissie voorgesteld. De nieuwe start zou het stelsel zowel voor overheden als voor bedrijven verbeteren en moderniseren, en de toepassing ervan voor bedrijven robuuster en eenvoudiger maken.

Daarnaast heeft de Commissie dit jaar ook nieuwe hervormingen voorgesteld die de lidstaten in staat moeten stellen de btw-tarieven naar eigen inzicht vast te stellen.

Meer informatie

Btw-pakket voor de digitale eengemaakte markt

Btw-actieplan

Persbericht over administratieve samenwerking

Persbericht over de snelle oplossingen

IP/18/5966

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail