Financiële unie: Commissie komt met voorstel dat risico's moet verminderen en creatie mogelijk moet maken van door overheidseffecten gedekte obligaties

De Commissie stelt vandaag nieuwe regels voor die marktgedreven oplossingen mogelijk zullen maken om de integratie en diversificatie binnen de Europese financiële sector verder te bevorderen, en aldus tot een sterkere en veerkrachtigere economische en monetaire unie zullen leiden.

Het voorstel van vandaag zal onnodige belemmeringen in de regelgeving uit de weg ruimen voor een marktgedreven uitbouw van door overheidsobligaties gedekte effecten (Sovereign Bond-Backed Securities of SBBS). Particuliere instellingen zullen deze effecten uitgeven als vorderingen op een portefeuille eurozone-overheidsobligaties. Bij SBBS zou, door de vormgeving ervan, geen sprake zijn van het delen van risico's en verliezen tussen lidstaten uit de eurozone. Alleen particuliere beleggers zouden in risico's en eventuele verliezen delen. Beleggen in dit soort nieuwe instrumenten zou beleggers zoals beleggingsfondsen, verzekeringsondernemingen en banken, helpen hun portefeuilles overheidspapier te diversifiëren, wat tot sterker geïntegreerde financiële markten zou leiden. Dit zou er ook toe bijdragen dat de band tussen banken en hun thuislanden zwakker wordt. In sommige gevallen blijft deze band, ondanks recente vooruitgang, immers erg nauw. SBBS zouden geen negatieve gevolgen hebben voor bestaande nationale obligatiemarkten.

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter en belast met Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en de Kapitaalmarktenunie: "De marktgeleide ontwikkeling van SBBS zal beleggers helpen hun blootstellingen aan overheden te diversifiëren en financiële integratie in de hand werken. Dit is een pragmatisch voorstel dat de particuliere risicoabsorptie via geïntegreerde financiële markten zal bevorderen en de risico's in de banksector zal verminderen, zonder dat risico's hoeven te worden gedeeld."

Met het voorstel van vandaag komt de Commissie haar aankondiging uit het discussiestuk over de EMU van mei 2017 na, een belangrijk onderdeel van haar inspanningen om de Bankenunie te voltooien. De Commissie roept de Raad en het Europees Parlement op nauw samen te werken om een snelle aanneming en uitvoering te verzekeren. Het voorstel zal ook de ontwikkeling van de Kapitaalmarktenunie ten goede komen doordat het bijdraagt aan sterker geïntegreerde en meer gediversifieerde financiële markten voor overheidspapier.

Hoe SBBS zouden werken

SBBS zijn een gediversifieerde pool eurozone-overheidsobligaties met daarin overheidsobligaties van alle lidstaten uit de eurozone in verhouding tot hun economische gewicht. Door SBBS te kopen die door die pool worden gedekt, kunnen beleggers ervoor kiezen om effecten met een hoger of lager risico te kopen, naargelang van hun risicobereidheid. De effecten met het hoogste risico zouden als eerste eventuele verliezen op de onderliggende pool opvangen. In ruil zouden beleggers dan wel een hoger rendement krijgen. Daardoor zouden de senior effecten, waarop pas verliezen zouden worden geleden als de effecten met het hoogste risico volledig waardeloos zijn geworden, door een laag risico worden gekenmerkt.

Het voorstel ruimt bestaande belemmeringen in de regelgeving uit de weg doordat SBBS in de regelgeving dezelfde behandeling krijgen als nationale in euro luidende overheidsobligaties uit de eurozone (in termen van bijvoorbeeld kapitaalvereisten). Banken en andere financiële spelers die in effecten van SBBS beleggen, zouden hun portefeuilles overheidsobligaties meer kunnen diversifiëren en de risico's ervan kunnen verminderen. Dit kan een positief effect hebben op de stabiliteit van het financiële bestel als geheel.

Bij SBBS zou er echter, door de vormgeving ervan, geen sprake zijn van het delen van risico's en verliezen tussen lidstaten uit de eurozone. SBBS zouden worden gecreëerd door particuliere entiteiten die zijn opgericht met als enige doel de uitgifte en het beheer van deze instrumenten te verzorgen.

Het voorstel van vandaag legt gedetailleerde criteria vast voor SBBS die de beoogde behandeling door de regelgeving willen krijgen. Deze standaardisering zal de liquiditeit van SBBS versterken en deze effecten aantrekkelijker maken voor een grotere groep beleggers. Dit voorstel wijzigt ook een aantal wetgevingshandelingen die bepalen hoe SBBS die banken en andere financiële spelers aanhouden, in het toezicht worden behandeld.

Achtergrond

Een interinstitutionele taskforce op hoog niveau, onder auspiciën van het Europees Comité voor systeemrisico's, heeft SBBS op hun verdiensten en haalbaarheid bestudeerd. In januari is deze taskforce met een uitgebreid rapport gekomen.

Die analyse en de effectbeoordeling waarvan dit voorstel vergezeld gaat, laten zien dat SBBS de risico's voor de financiële stabiliteit kunnen verminderen. Dit zou worden bereikt door de diversificatie van de portefeuilles overheidsobligaties van banken en andere instellingen te vergemakkelijken. De intentieverklaring van voorzitter Juncker tijdens de State of the Union van september 2017 en de mededeling over de Bankenunie van oktober 2017 kondigden aan dat de Commissie in het voorjaar 2018 met een voorstel zou komen voor een faciliterend raamwerk voor SBBS.

Het raamwerk dat vandaag wordt gepresenteerd, zou dus de stabiliteit van de eurozone moeten verbeteren door een door de particuliere sector gedreven ontwikkeling van een markt voor SBBS te faciliteren. Het idee voor SBBS is voor het eerst geformuleerd door een groep wetenschappers in een publicatie over economisch beleid (zie "ESBies: Safety in the Tranches" en de daarin vermelde verwijzingen).

Meer informatie

MEMO

Factsheet

Meer informatie over het voorstel van vandaag

IP/18/3725

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail