Audiovisuele mediadiensten: doorbraak in onderhandelingen over moderne en eerlijkere regels in de EU

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie hebben belangrijke vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen over een politiek akkoord over de nieuwe richtlijn audiovisuele mediadiensten.

In juni worden de onderhandelingen officieel afgesloten. De partijen komen dan bijeen om de laatste technische details van het voorstel te bespreken. Na formele bevestiging door de Raad en stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement moeten de nieuwe regels in nationaal recht worden omgezet.

Deze overeenstemming effent de weg voor een eerlijkere regelgeving voor de hele audiovisuele sector, waaronder on-demanddiensten en videoplatforms. De nieuwe regels zorgen voor betere bescherming van minderjarigen en bestrijding van haatzaaiende uitlatingen in alle audiovisuele content. Zij bevorderen Europese audiovisuele producties en de onafhankelijkheid van reguleringsinstanties voor de audiovisuele sector.

Vicevoorzitter voor de digitale eengemaakte markt Andrus Ansip zei hierover het volgende: "Deze nieuwe regels weerspiegelen de digitale vooruitgang en houden er rekening mee dat mensen tegenwoordig op een andere manier dan vroeger video's bekijken. Zij promoten innovatieve diensten en Europese films, maar tegelijkertijd worden kinderen beschermd en worden haatzaaiende uitlatingen beter bestreden."

Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving: "Er is een eerlijker kader voor alle spelers in de audiovisuele sector nodig. Bovendien krijgt onze culturele sector een prominentere plaats in de on-demandcatalogi, dat is een belangrijke en positieve verandering voor Europese filmmakers en scenaristen."

Wat staat er in de herziene Richtlijn inzake audiovisuele mediadiensten?

  • Een sterker oorsprongslandbeginsel met meer duidelijkheid over welke nationale regels er in ieder afzonderlijk geval gelden, en voor omroeporganisaties en aanbieders van on-demanddiensten gelden voortaan dezelfde procedures en dezelfde mogelijkheden voor afwijkingen in geval van mogelijke bedreigingen van de openbare veiligheid en ernstige risico's voor de volksgezondheid.
  • Betere bescherming van minderjarigen tegen schadelijke content op televisie of video op verzoek. Volgens de nieuwe regels moeten videoplatforms zelf passende maatregelen nemen om minderjarigen te beschermen.
  • De regels Europese audiovisuele diensten gelden voortaan ook voor videoplatforms. Zij gelden ook voor video's die door gebruikers zelf worden gemaakt en gedeeld op platforms, bijv. Facebook, waar audiovisuele content een essentiële functie van de dienst uitmaakt.
  • Strengere regels tegen haatzaaiende uitlatingen en uitingen waarin publiekelijk wordt opgeroepen tot het plegen van een terroristisch misdrijf. Deze regels gelden ook voor videoplatforms en is bedoeld om mensen te beschermen tegen het aanzetten tot geweld of haat en content die strafbare feiten inhoudt.
  • Het bevorderen van Europese producties in de on-demandcatalogi, ten minste 30% van de content moet Europees zijn.
  • Meer flexibiliteit in televisiereclame. De nieuwe regels bieden omroepen meer flexibiliteit wat betreft de momenten waarop reclame mag worden uitgezonden. Het algemene maximum van 20% van de zendtijd tussen 6.00 en 18.00 uur blijft behouden. In plaats van de huidige 12 minuten per uur mogen omroepen nu zelf kiezen op welke momenten van de dag zij reclame uitzenden.
  • De onafhankelijkheid van reguleringsinstanties voor de audiovisuele sector wordt verzekerd doordat zij juridisch gescheiden en operationeel onafhankelijk zijn van de overheid en alle andere openbare en particuliere organen.

Achtergrond

Het medialandschap is de afgelopen tien jaar dramatisch veranderd. We zitten niet meer als gezin samen voor de televisie. Miljoenen Europeanen, vooral jongeren, kijken vooral online, on demand en op verschillende mobiele apparaten. Het aandeel van video in het particuliere internetverkeer zal wereldwijd naar verwachting stijgen van 64% in 2014 tot 80% in 2019.

Als onderdeel van haar Strategie voor de digitale eengemaakte markt heeft de Commissie in mei 2016 een voorstel ingediend voor een herziene richtlijn audiovisuele mediadiensten met daarin een nieuwe benadering van onlineplatforms voor de verspreiding van audiovisuele content.

Meer informatie

Voorstel voor herziening van de richtlijn audiovisuele mediadiensten

Huidige richtlijn audiovisuele mediadiensten

Algemene beginselen van de regulering van audiovisuele mediadiensten op Europees niveau

Vragen en antwoorden - doelgerichte aanpak voor onlineplatforms

IP/18/3567

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail