Dijsselbloem kan als adviseur ESM voorzitter eurogroep blijven

vrijdag 13 oktober 2017, 11:59

DEN HAAG (PDC) - Jeroen Dijsselbloem zal, wanneer het nieuwe kabinet aantreedt en hij niet langer minister van Financiën is, tijdelijk in dienst komen van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), de EU instelling die de steunfondsen voor landen in financiële nood beheert. Hij blijft daar in dienst tot half januari 2018 wanneer zijn termijn als voorzitter van de eurogroep erop zit.

In het persbericht van het ESM staat dat er voor deze oplossing is gekozen zodat Dijsselbloem zich volledig op zijn taken als voorzitter van de eurogroep kan richten.

Het is de eerste keer dat een niet-minister voorzitter is van de eurogroep. De eurogroep, als informele groep ministers binnen de Raad van Ministers, wordt net als de Raad altijd geleid door een minister van één van de lidstaten. Er wordt al langer gesproken over een vaste voorzitter van de eurogroep en van de - tijdelijke - benoeming van Dijsselbloem kan een precedent uit gaan, maar die kwestie ligt erg gevoelig in sommige lidstaten waaronder ook Nederland. De ESM zelf spreekt van 'een benoeming die samenvalt met een belangrijk moment in de ontwikkeling van het ESM'.

Bron: FD, European Stability Mechanism