Gezamenlijke verklaring van commissarissen Oettinger en Jourová over de goedkeuring van de instelling van het Europees Openbaar Ministerie door het Europees Parlement

Wij zijn verheugd dat het Europees Parlement vandaag groen licht heeft gegeven voor de instelling van het Europees Openbaar Ministerie. Een grote meerderheid van het Europees Parlement heeft besloten deze historische stap goed te keuren.

Een Europese openbaar aanklager zal het geld van de Europese belastingbetaler beter helpen beschermen. Bestaande EU-organen, zoals het Europees Bureau voor fraudebestrijding, OLAF, kunnen geen vervolging instellen in de lidstaten, maar moeten hun dossiers overdragen aan de nationale instanties. Dit kan het moeilijker maken om grensoverschrijdende zaken te vervolgen en om zaken tijdig af te ronden. Precies dàt zal de nieuwe Europese openbaar aanklager doen: ervoor zorgen dat criminelen sneller voor de rechter worden gebracht en dat verkeerd besteed geld sneller wordt terugbetaald.

Criminelen kennen geen grenzen en het is hoog tijd om hen een halt toe te roepen en openbare aanklagers te voorzien van de ontbrekende instrumenten om grensoverschrijdend op te treden.

Wij zijn verheugd over het feit dat 20 lidstaten er reeds voor hebben gekozen om hun krachten te bundelen en te zorgen voor een betere bescherming van de EU-begroting en belastinggeld. Wij roepen de andere lidstaten op om zich snel hierbij aan te sluiten.

Zoals voorzitter Juncker in zijn State of the Union heeft gezegd, kan de nieuwe Europese openbaar aanklager zelfs buiten zijn huidige bevoegdheid inzake delicten tegen de financiële belangen van de Europese Unie een krachtig instrument zijn ter bescherming van de burgers. Het Europees Openbaar Ministerie zou ook kunnen worden belast met de vervolging van grensoverschrijdende terreurdelicten. Volgend jaar zal de Commissie de volgende stappen uitwerken voor een toekomstige uitbreiding van de taken van het nieuwe Europees Openbaar Ministerie.

Op dit moment is onze onmiddellijke prioriteit de totstandkoming van een onafhankelijke, krachtige en doeltreffende Europese openbaar aanklager voor de bestrijding van strafbare feiten die ten koste gaan van de EU-begroting, en ervoor te zorgen dat die zo snel mogelijk operationeel wordt. De vandaag verleende goedkeuring maakt de weg vrij voor de vaststelling van de verordening door de Raad volgende week.

Achtergrond

Nu op de Raad Justitie van juni tussen Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje en Slovenië overeenstemming is bereikt over de algemene oriëntatie, en het Europees Parlement vandaag zijn goedkeuring heeft gegeven, kan tot slot de verordening worden aangenomen op de Raad Justitie van 12 oktober. Andere lidstaten kunnen zich na de vaststelling van de verordening te allen tijde bij de 20 oprichtende leden aansluiten.

Meer informatie

Persbericht

V&A

STATEMENT/17/3709

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail