AIV: Verdere versterking EMU nodig

vrijdag 18 augustus 2017, 12:03

DEN HAAG (PDC) - In reactie op de economische en financiële crisis zijn de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet om de Economische en Monetaire Unie (EMU) te versterken. Toch zijn aanvullende maatregelen nodig om de schokbestendigheid van de eurozone verder te vergroten. Dat concludeert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in het vandaag verschenen advies ‘Is de eurozone stormbestendig? Over verdieping en versterking van de EMU’.

De AIV is van oordeel dat er sinds de eurocrisis van 2010-2012 onvoldoende maatregelen zijn doorgevoerd om de eurozone te wapenen tegen een nieuwe crisis. De overheidsschuld ligt in een aantal eurolanden op een onverantwoord hoog peil, terwijl het grote bedrag aan uitstaande slechte leningen nog steeds het voortbestaan van banken bedreigt. Ook kan er nog altijd worden getwijfeld aan het vermogen van de EMU om snel en effectief op te treden in tijden van crisis.

De AIV doet verschillende voorstellen om de eurozone crisisbestendiger te maken. Wat betreft het bestuur van de EMU moet vooral de slagvaardigheid in zaken van crisisbeheer worden vergroot. Verder pleit de AIV voor een ‘double-hatted’ functie, waarbij de vicevoorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor euro-aangelegenheden tevens de vaste voorzitter is van de eurogroep.

Duidelijk is verder dat een aantal eurolanden (waaronder Frankrijk en Italië) diepgaande economische hervormingen moet doorvoeren om de economie op orde te krijgen. De AIV meent dat Nederland, samen met Duitsland, een actieve en stimulerende rol kan spelen ter ondersteuning van een hervormingspolitiek in deze landen.

Op het terrein van de vergroting van de monetaire stabiliteit beveelt de AIV onder andere aan om het Europees Stabiliteitsmechanisme op termijn om te vormen tot een Europees Monetair Fonds.

De AIV benadrukt dat verdieping van de EMU een stapsgewijs proces is, waarbij met name een eurobegroting kan worden gezien als een sluitstuk. Dit proces moet hand in hand gaan met verbeterde Euro-governance en democratische controle daarop. De AIV ziet stappen in deze richting als essentieel voor het voortbestaan van de muntunie. De AIV sluit een exit-scenario echter niet uit. Het is daarom raadzaam een dergelijk scenario bij wijze van contingency planning uit te werken.

Bron: http://aiv-advies.nl/9fx